Vad är Zydeco Music?

Zydeco musik är en typ av folkmusik vars födelse var i USA i slutet av 1800-talet. Det uppstod som ett verktyg för socialisering av den fransktalande Creoler och fria människor av färg i södra Louisiana. För att förstå vad Zydeco musik är, är det viktigt att komma ihåg att zydeco's Blandning av inflytande kommer från smältdegel av kulturer i södra Louisiana i slutet av 1800-talet och tidiga 1900-talet.

Vid denna tidpunkt i historien Louisiana hade en stor population av Acadians som avvisades från Nova Scotia, Kanada hundra år tidigare. Acadians väckt Cajun musik med dem som var fransk folkmusik, även kallad la-la musik som hade påverkats av andra europeiska länder. Södra Louisiana ingick också invandrare från Västindien och slavar från Västafrika som frigjordes innan Louisianaköpet. Det exakta beloppet för inflytande från andra kulturer på zydeco musik förblir grumlig. Men är det enklaste sättet att förstå zydeco med koppling Creole inflytande på Cajun musik.

Under denna epok den främsta formen av underhållning för landsbygdens Creoler var dansbanan danser och danser hus. Den Creoler lekte la-la musik vid dessa danser. När den fransk-influerad la-la musik fick en blues och R B twist av Creoler, tog det sedan på namnet på Zydeco musik. Musiken personifierades bästa som kungen av Zydeco, Clifton Chenier.

Chenier föddes på landsbygden Creole området Opelousas, Louisiana 1925. 1958 flyttade han till Houston, Texas där hans musik tog influenser från lokala blues musik. The King of Zydeco inspelade på samma etikett som populära artister, Sam Cooke och Little Richard, som hjälpt till att föra zydeco musik till mainstream. Chenier är också ansvarig för populariserat begreppet "zydeco" genom att koppla ord till några av hans sånger.

Namnet zydeco kommer från den franska fras som betyder "Fäst bönor är inte salt. " Les haricots (Fäst bönor) uttalas" låg-zydeco. "Uttrycket är en metafor för svåra tider. Creoler kryddat traditionellt sin mat, inklusive deras snap bönor, med saltade menade. När tiderna var dåliga, saltat kött blev för dyrt, vilket förklarar varför "bönorna är inte salt. "

Även zydeco musik kan innehålla ett brett spektrum av musikinstrument, det centrala instrument som används är ett dragspel och en frottoir, vilket är en särskild typ av tvättbräda också kallas en rubboard som uppfanns av Clifton Cheier. Under 20th Century, har andra instrument såsom elgitarr, fiol och horn lagts till standard instrument plus en bas och trummor.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.