Vad är Wonky Techno?

Wonky techno är en sub-genre av techno musik. Det kännetecknas genom rytm strukturer utanför den normala 4-4 tiden techno musik. Det är ofta avsiktligt brutna eller avbryts, som ett sätt att lägga till ytterligare splittring dess flöde.

Wonky techno drar tre stora stammar av elektronisk musik: glitch, electro, och breakbeat. Även om det inte är samma som någon av dessa sub-genrer, var och en av dem ge sina egna egenskaper till den totala känslan av ostadig techno.

Glitch musik är en ganska rytmisk form av techno musik. Istället för att förlita sig på mer traditionella rytmer, dock glitch mestadels består av helt datorgenererade ljud som klickningar, repor och glitches. Den steg ur naturligt förekommande problem inom digital musik, när sångerna skulle glitch och skapa ljud som vissa tyckte musikaliskt intressant. Glitch började någon gång i mitten av 1980-talet och var en fullfjädrad sub-genre från början av 1990-talet. Wonky techno använder många av samma glitch ljud som glitch musik använder, men det tenderar att vara mycket mindre rytmisk helhet.

Electro musik växte fram ur en subkultur i hip hop rörelsen och dess användning av artificiella trummaskiner att fastställa rytmiska låtar. Band som Kraftwerk förde electro i fokus under 1980-talet. Wonky techno använder också trummaskiner för vissa av sina beats, men i allmänhet är mer arytmier än i vanliga electro musik.

Breakbeat är en stor gruppering av techno sub-genrer. Det innehåller de flesta sub-genrer som har oregelbunden 4-4 mönster, till skillnad från konsekvent 4-4 slag av genrer som trance. Breakbeating började i hip hop i slutet av 1960-talet, där DJs skulle sträng tillsammans raster för att skapa nya beats. Under 1990-talet en liknande teknik började användas allmänt i techno scenen, särskilt i rave musik och dess olika sub-genrer. Wonky techno kan också utnyttja loopas rasterna, även om det ofta gör dem ännu mer oregelbunden genom interspersing dem med pauser eller glapp.

Med ostadig techno "tros ha uppkommit som en klassificering av album i en skivaffär kallas Dragondisks, i London. "Wonky" är en relativt vanlig beskrivning för saker som är utanför otakt eller sned, så det är en ganska exakt beskrivning av de få techno band att undvika traditionella slår till förmån för en mer divergerande slå struktur.

artister som Si Begg, Jason Leach, Cannibal Matlagning Club, Surfin'bernard, DJ Sueme och Cristian Vogel är alla medlemmar i ostadig techno scenen, även om deras musikaliska stilar ibland skiljer sig våldsamt från varandra. Den ostadig techno sub-genre kallas också ibland att någon skool, vilket återspeglar det faktum att det inte anta någon särskild slå struktur som andra skolor techno göra.

Wonky techno täcker ett ganska brett spektrum för en relativt liten scen. Vissa ostadig techno har nog av en rytmisk struktur vara ganska dansant, och är faktiskt spelat i många klubbar. Andra ostadig techno är nästan helt arytmier, full av buggar och störningar. Denna typ av ostadig techno är tänkt mer som en experimentell genre, och är inte väl lämpad för dans överhuvudtaget.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.