Vad är Vinylskivor?

före tillkomsten av magnetband och digitala cd, platta skivor tillverkade av en oljebaserad plast kallad vinyl var den föredragna media för populärmusik reproduktion. Vinylskivor ersatt ett ännu tidigare system med vax-baserade cylindrar som fungerade som både inspelning och uppspelning enheter. Av 1920-talet, kallas portabel vändskivor Victrolas och konstfullt dekorerad skivspelare hade ersatt den gamla cylindern spelarna i de flesta hem. Vinyl visade sig vara mer hållbara än vax och mycket lättare att lagra. p

Vinylskivor bildas vid slutet av en lång inspelning process. Artister samlas i ett särskilt rum för att döfva ovidkommande brus. Vibrationer från deras röster eller instrument som matas in i en elektronisk mikrofon. Eftersom dessa vibrationer är emot, snurrar ett vax skiva på en angiven hastighet. Ursprungligen hastigheten var 78 varv per minut med en tio tums disk, men senare musikindustrin anpassade en 33 varvtal på 12 tum (30 cm) skivor och en 45 varvtal för 7 tum (18 cm) skivor, ofta kallat singlar . Vissa spoken word album tur faktiskt på 16 rpm, men dessa album är sällsynta.

Vaxet disken snurrar med konstant hastighet medan en vass nål skär ut ett spår från utsidan kant mot insidan. Vibrationerna från inspelningen orsaka detta nålen så att den vibrerar när den rör sig, omskapa ljudvågor av den ursprungliga röster eller instrument. Detta vax disk används som modell för en master skiva tillverkad av metall. Vinyl plast senare smälts och sprutas in i maskinen med befälhavaren disken. Som metall disken pressas in i böjlig vinyl, är groove återskapas exakt. En skivspelare nål plockar upp vibrationer mönstret i spåret och en elektronisk förstärkare förstärker ljudet för lyssnaren. Även om en spelare är avstängd, kan talan av nålen och skivan återge fortfarande vissa ljud.

Vinylskivor blev populär av andra skäl än lagring och reproduktion. Musiker upptäckte att det täcker och ärmar används för att skydda vinyl skulle också kunna användas för konstnärliga ändamål. Låtar kan sammanställas på 12 tum (30 cm) diskar kallas album eller mindre samlingar skulle kunna visas på EP-skivor, förkortning för Extended Play. Populära låtar från album skulle kunna marknadsföras som singlar på 45 rpm diskar.

Tyvärr visade det sig mycket ömtålig vinylskivor vara deras kommersiella undergång. Kassetter gjorts med slitstark magnetband blev allt mer populär under 1970-talet, följt av den revolutionerande digitala tekniken för CD-eller CD-skiva. Vinylskivor är fortfarande tillverkas i små mängder för amatör musiker på en budget eller performancekonstnärer som använder vinylskivor för en effekt som kallas repas. Många människor samlar vinylskivor som en hobby, föredrar organiska ljudet av en skiva till steril men mer perfekt ljudkvalitet på en CD.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.