Vad är Tiki Hällristningarna?

Tiki hällristningarna är skildringar av polynesiska gudar som finns i många polynesiska kulturer över Stilla havet. Dessa hällristningar i form av stiliserade människofigurer som vanligtvis har stora ögon, grimaser munnar och armarna i kors över sina magar. Tidiga europeiska besökare till Söderhavet fascinerades av tiki carvings de stötte på, så många teckningar och gravyrer av Tiki konst gjord av besökare till Söderhavet börjar runt 1700-talet visar. I en tid när internationella resor var utmanande och tidskrävande, äger Tiki ristningar var också en statussymbol.

Enligt polynesiskt berättelser, den första människan, Tiki, var också en gud, som gjorde människan till sin avbild. Tiki hällristningarna föreställer guden, och de används i religiösa ceremonier och som symboliska mynt som är tänkta att få lycka. De varierar mycket i storlek, från små ristningar bäras som halsband till skyhöga versioner som står nära ingångarna till byarna. Tiki teman kan dessutom visas på skyltar och andra hushållsartiklar redskap. kan trä och sten båda användas till Tiki skulpteras, med trä är ett klassiskt val eftersom den är lätt tillgänglig på många öar i Stilla havet. Den stilar av siffrorna varierar något, beroende på den region där de görs, och många bildhuggarmaskiner fortsätter att producera tiki skulpturer i traditionell stil. Den polynesiska tiki ska inte förväxlas med den episka Moai skulpturer av Påskön, förresten.

Medan tiki carving kan ha religiös betydelse för polynesier, under 1970-talet förvärvade man dekorativ betydelse på västkusten vid USA, när "Tiki kulturen" började explodera. Tiki sniderier blev centrum för en utsmyckning stil som inkluderade andra som element "Polynesian," allt från bambu möbler till palmblad paraplyer. Den berömda Enchanted Tiki Room at Disneyland är ett bra exempel på denna stil, och Tiki kultur fortsätter att frodas i många regioner längs västkusten.

Dekorativ tiki hällristningar är ofta tänkt att vara kitschig och lite Hokey, som är Tiki kulturen i allmänhet. Även människor kan ha tagit dekorationen systemet på allvar på 1970-talet används det mer tungan-i-kinden nu, med Tiki-tema händelser, hem och barer organiseras runt lättroad attityder. Deltagarna på tiki parterna är ofta tvungen att klä ut sig i Hawaii skjortor, kjolar palmer och andra Homages till polynesisk kultur, med folk som dricker ananas juice och andra tropiskt-tema drycker och äta polynesiska livsmedel i enlighet med temat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.