Vad är The Nutcracker?

Nutcracker är en balett som traditionellt utförts under julen. Till skillnad från många andra baletter, är Nötknäpparen populär för såväl barn som vuxna. Baserat på en surrealistisk novell av tyske författaren ETA Hoffmann, The Nutcracker berättar historien om Clara, en ung flicka som drömmer om att ha äventyr med Nötknäpparen hon får i julklapp. Detta Nötknäpparen är särskilt lämpad för sådana fantasier, eftersom den är gjord för att likna en människa, som är tradition i Europa.

ryska kompositören Pjotr Tjajkovskij skrev musiken till Nötknäpparen i 1891-92. Baletten framfördes första gången i St Petersburg Ryssland runt jul, den 18 december 1892. Trots sin nuvarande popularitet, Nötknäpparen inte genast fånga den. I själva verket var baletten inte utförs utanför Ryssland tills ett resultat 1934 i England, och det skulle inte komma till USA för ytterligare tio år. Medan baletten var långsam att vinna popularitet, delar av Tjajkovskijs musik till baletten, gemensamt benämnda The Nutcracker Suite , utfördes ofta i samförstånd.

Nötknäpparen fick nytt liv av den berömde koreografen George Ballanchine i New York City Ballet 1954. På 1960-talet var baletten ett Christmastime krampa och New York City Ballet har utfört Ballanchine version varje år sedan dess debut. En av Ballanchine innovationer var att kasta barn i roller Clara, som han döptes Marie, och Nötknäpparen. En annan version som hjälpte cement ryktet om Nötknäpparen var koreograferad av ryska dansaren Mikhail Baryshnikov, som ursprungligen spelade titelrollen också. Baryshnikov version, debuterade 1976 och första TV-ett år senare, var nominerad till en Emmy och blev det bäst säljande balett video genom tiderna.

Olika versioner av Sjtjelkuntjik Ballet kan ses varje år vid jul, och quirkier tar på historien har börjat poppa upp också. Det har varit skridskoåkning versioner, till exempel 1983's Nötknäpparen: en Fantasy on Ice , anpassade för TV. Mark Morris iscensatte en satirisk version av balett 1992, kallas svår nöt . Dessutom har det funnits många löst baserad animerade versioner, till exempel 1999's Nuttiest Nutcracker .


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.