Vad är Sixtinska kapellet?

Sixtinska kapellet är ett kapell i Vatikanstaten. Det är känt för sina fresker och gobelänger som pryder dess interiör, några av de mest kända namnen i den italienska konsten finns representerade i Sixtinska kapellet, bland annat Michelangelo, Botticelli, och Signorelli. Besökare till Vatikanen kan komma in i Sixtinska kapellet för att beundra konst, och kapellet används också för viktiga religiösa ceremonier, inklusive Konklaven där kardinalerna sammanträda för att utse en ny chef för den romersk-katolska kyrkan.

påven Sixtus IV är ansvarig för byggandet av Sixtinska kapellet, som också kallas Capella Sistina . Han beordrade byggandet av kapellet på platsen för Capella Maggiore , som var i ett tillstånd av extrem förfall när började byggas 1473. Nio år senare, avslutades Sixtinska kapellet, och uppkallad efter sin stamfader. Det tog ytterligare flera årtionden för konsten insidan avslutats, den berömda taket, till exempel, var inte klar förrän 1512.

Arkitektoniskt är Sixtinska kapellet inte särskilt anmärkningsvärt. Från utsidan är det faktiskt lite tråkigt, är en enkel rektangulär tegelbyggnad med stora fönster. På insidan är dock Sixtinska kapellet en otrolig konstverk, med fresker över dess väggar och tak. Fresker föreställer betydelsefulla händelser ur den kristna Bibeln, från skapelsen av Adam till den yttersta domen. Sixtinska kapellet: s tak är särskilt anmärkningsvärt, det ingår otrolig verk av Michelangelo. Förutom att användas för Konklaven Sixtinska kapellet också värd ett antal mässor och andra religiösa evenemang varje år, normalt med påven ordförande. Tyvärr drabbades struktur skadan genom 500 års användning, vilket leder till omfattande restaurering i mitten av 20th Century. Återställande insatser inleddes på 1960-talet och avslutades på 1990-talet, en del kontroverser tillsammans några av de metoder som används, med medlemmar av det konstnärliga och religiösa samfund som oroar oavsiktliga skador på den ursprungliga konstverk.

Somliga anser Sixtinska kapellet en triumf för mänsklig prestation, eftersom det sammanfattar några av de mest otroliga konst i västvärlden. Skulle du någonsin vara i närheten av Vatikanen, att tiden att besöka Sixtinska kapellet rekommenderas starkt, eftersom den lummiga fresker och gobelänger som pryder det är helt enkelt otroligt personligen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.