Vad är Pointe Shoes?

De är rosa satin och lyfta en ballerina till fantastiska höjder. De är själva grunden för avancerad balett teknik för kvinnor. Vilka är de? Pointe shoes! Dessa skor är det viktigt verktyg för ballerinas karriär. Utan dem skulle balett ha ett helt annat utseende och känsla. En Arabesque, med benet lyfts högt bakom, utsträckta armar, är en härlig attityd, och skulle vara med foten platt eller tom på demi-pointe-det vi kallar stående på tå-men en pointe, överskrider det sig som ballerina verkar att trotsa gravitationen. Tåskor tillåta henne att uppnå denna skönhet.

Ballet började som domstolen dans på 1500-talet i Frankrike. På den tiden fick män att dansa det roligaste delarna, eftersom de kan bära trikåer i offentlig och deras kläder var betydligt mindre restriktiv. Kvinnor hade att göra med stora klänningar, korsetter och farthingales som kraftigt begränsade deras rörlighet. Men i den 18: e århundradet, chockad några driftiga kvinnliga dansare deras kultur genom att sätta på trikåer, lämnar bort korsetter och lossa sina kläder så att de kunde dansa. Ingen vet vem de allra första ballerinan dansa en Pointe var, men den första registrerade dansaren en pointe var Maria Taglioni. Hon dansade en hel balett en Pointe 1832. Mer ballerinor ville följa hennes exempel, och de flesta snart fann det oerhört svårt att göra detta i mjukt skinn tofflor. Italienska ballerinor rådde på deras skomakare att fixa en hårdare sko, och deras skapelser av siden, papper och säckväv utvecklats till dagens Tåskor.

Tåskor ser mjuk och känslig, men det tar inte. De är rejäla skor-de måste vara, eftersom de balanserar dansarens hela tyngd på ett område som är ungefär lika stor som en silver dollar. Denna platta, oval plattform på toppen av tån rutan är det som håller en ballerina en pointe. Typiska Tåskor har en matt övre, en tå låda gjord av papper och säckväv stelnade med lim, och en leatherboard eller styv papp skaft som stödjer bågen av dansarens fot medan hon är en pointe. Allt detta kan låta som medeltida konstruktion, och det är. Den traditionella byggandet av Tåskor har inte förändrats mycket under de senaste 150 åren. Materialen Tåskor bryta ner snabbt med användning, och de flesta Tåskor kommer knappast sista genom ett enda resultat. Sko budgetarna för de flesta Ballet företag är astronomiska. Det Gaynor Minden Företaget har utvecklat en pointe sko som använder elastometric material för tå rutan och skaft. Dessa Shanks är oförstörbar och, enligt företaget, kräver lite "bryta in", till skillnad från den traditionella skor. Företaget hävdar sig skorna slits ut i topparna innan läggen slits ut, och några dansare och balett företag har börjat använda dessa skor av den anledningen. Balett är allt annat än traditionella, dock, och många företag och lärare är djupt skeptiska till den Gaynor Minden skon. Många dansare har sagt att det hela handlar om att sko som passar en ballerina fot och låter henne dansa till det bästa av sin förmåga, med den bästa tekniken.

Dancers brukar gå en pointe först efter flera år god utbildning, där deras fötter, anklar och ben har förstärkts för att hantera det unika och svåra krav pointe. En behörig lärare kommer sällan möjligt för en flicka att dansa en pointe före 11 års ålder. Vid denna tid, Tåskor kommit ut de senaste 10 till 15 minuter av klass, och dansare arbetar fram till att bära Tåskor för hela klassen under en period av flera månader. Det finns skräckhistorier om flickor vars fötter var skadade från Pointe teknik, och en del är sant. De flesta skadorna kan undvikas genom att välja en kompetent lärare som är mer intresserad bildar god dansare med god teknik än med att sätta flickorna en pointe. En behörig lärare kommer också att erbjuda råd att köpa bra Tåskor från en ansedd maker, kanske till och med vilja att närvara vid montering, för att göra vissa dansaren blir skor som passar väl och är lämpliga för henne. Pointe shoes beslutsfattare erbjuder oftast sina skor med olika kombinationer av funktioner, så dansare måste vara noga med att köpa skor som kommer att ge henne maximal flexibilitet med liten förlust av kontrollen.

Det finns en mängd information om Pointe skor och teknik på Internet och i böcker om balett. Det är en oändligt fascinerande ämne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.