Vad är Modern Dance?

Modern dans är en dansform som fokuserar på de allvarliga uttryck för inre känslor med hjälp av en lättflytande, tolkande stil, snarare än att följa de strikta regler fenomen i många dans discipliner. När modern dans som först utvecklades vid sekelskiftet 20th Century, ansågs det oerhört radikala och omstörtande, under åren sedan, har modern dans bli mer blandat med andra discipliner såsom jazzdans, balett, och peka på, och några dansare arbete både moderna och klassiska dansstilar, teckning tekniker från båda.

sekelskiftet 20th Century var en allmänt iconoclastic epok, som livet i Europa och USA genomgått några dramatiska förändringar. Industrialismen var på uppgång, deltog många nationer i första världskriget, och samhället förändras snabbt. Eftersom reglerna i livet förskjutits under fötterna, började några dansare känna att de formella reglerna i klassisk balett också var begränsar, och de började utveckla sin egen stil av lättrinnande dans, som kom att kallas "modern" dans, till särskilja det från klassisk balett. I en modern dansföreställning, är dansaren ofta barfota, eller klädd i mjuka skor. Han eller hon rör sig i en fri, nästan improvisatoriska stil, och det är vanligt att se kontrollerade faller och andra intressanta interplays kroppsvikt och allvar. Till skillnad från baletten, som sträcker sig efter stjärnorna med stormsteg och höga sparkar, modern dans ofta dröjer nära marken, särskilt i ett stycke påverkas starkt av psykologi och intensiva känslotillstånd.

Några kända siffrorna i modern dans omfatta Ruth St Denis, Martha Graham och Isadora Duncan. Var och en av dessa kvinnor utvecklade sin egen distinkta stil, choreographing danser som personligt uttryck, förutom föreställningar. Vissa av danserna koreograferad av dessa kvinnor fortsätter att bildas tillsammans med nya moderna kompositioner och komponerade danser med andra framstående artister inom området.

Vid utgången av den 20 talet började många dansformer att blandas, istället för att vara strikt åtskilda. Det är inte ovanligt för en modern dansare har klassisk skolning, och modern dans ibland förekommer i iscensatta produktioner och filmer, när den konstnärliga visionen bakom pjäsen begär det. Den flytande rörelser och dramatiska utseende av modern dans också ibland går över till balett skede föra en anteckning av allvar till balett.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.