Vad är La Cenerentola?

La Cenerentola är dramma giocoso opera i två akter av den italienske tonsättaren Rossini Giochino, som även är känd för Barberaren i Sevilla, Wilhelm Tell, och Thieving Skatan, bland andra verk. La Cenerentola bestod i år med ett libretto av Jacopo Ferretti, och var hans första framgångsrika libretto. Librettot byggde på flera källor: Charles Perrault saga Cendrillon , em som är känd på engelska som Cinderella , en fransk libretto av Charles-Guillaume Etienne där Nicolas Isouard's Cendrillon var baserad och en italiensk libretto av Francesco Fiorini som hade fastställts av Stefano Pavesi. Rossinis La Cenerentola premiär i Rom på Teatro Valle den 25 januari 1817, har varit bestående under de tre senaste veckorna, och som kännetecknas av samma sångare som Don Magnfico som hade medverkat i Pavesi premiär.

Berättelsen om La Cenerentola är i förfallna herrgården Don Magnifico och domstolen. I Don Magnifico hem, den fula systrarna Clorinda och Tisbe, Don Magnifico döttrar bråkar, är samtidigt deras steg-syster Angelina, kallas Cinderella, gör sina sysslor och dagdrömmer en saga där en kung väljer en brud som är bra, snarare än förnäma och rika. Detta fantasy tjänar hennes steg-systrars hån. De avbryts av en knackning på dörren, och handledare av Don Ramiro, Alidoro, träder i förklädd som en tiggare. Systrarna behandla honom med förakt, medan Cenerentola, som han tar för en piga, vänligt smyger han lite bröd och kaffe. Hofmän kommer att tillkännage ett besök av Don Ramiro, prinsen, som bjuder döttrar Don Magnifico till sitt palats för en festival där han kommer att välja en brud.

Don Magnifico in, och berättar om en konstig dröm han precis hade som tycks förebåda kungliga anslutningar för sig och sina döttrar. Don Ramiro in, förklädd till sin egen betjänt, Dandini, har cued att Alidoro till värdet av en av Don Magnifico döttrar, som kommer att göra honom till en underbar brud. Ramiro och Cenerentola träffas, men hon är förvirrad och kan inte göra sig själv rättvisa. Dandini, förklädd till prinsen, går in och eskort döttrarna till bollen. Med Dandini och Don Ramiro som stod i närheten, frågar Cenerentola styvfadern om hon kan gå, men han vägrar. Alidoro, i sin officiella kapacitet kommer in och frågar om den tredje dottern, och Don Magnifico ligger, säger att hon är död. Alidoro, tillbaka i sin förklädnad, kommer att ta Cenerentola till bollen. Den andra scenen i lag I La Cenerentola äger rum i Don Ramiro hem. Don Magnifico, ha druckit en fantastisk mängd vin görs domstolen VINHANDLARE av förtäckt Dandini. Prinsen och Dandini checka in för att se hur deras tomt utspelas, och ingen kan se hur antingen Clorinda och Tisbe kan ha det värde som Alidoro har angett. Clorinda och Tisbe hitta Dandini, fortfarande tro att han är prins, och han erbjuder dem sin tjänare som en man, som tillfredsställer dem. Alidoro går in i partiet med en flicka som är förvånansvärt gillar Cenerentola, och festen är aviserade. I den första scenen i andra akten av La Cenerentola, efter banketten har ingått. Don Magnifico föreställer sig själv som furstens far-in-law. Cenerentola är importuned av Dandini som prinsen, och slutligen berättar att hon föredrar hans tjänare, den faktiska Prince. Prinsen och Alidoro höra hennes kommentar och Prince visar förklädnader. Cenerentola innehåller ett villkor, att om han älskar henne, han måste komma och hittar henne utanför domstolen. Som tecken, ger hon honom ett armband som är en tvilling till en hon ständigt bär. Don Magnifico konfronterar Dandini, fortfarande tro att han är prins och kräver hans val. Dandini väljer denna stund avslöja att han är furstens tjänare.

Den andra scenen i lag II La Cenerentola är inställd igen Don Magnifico slott. Cenerentola är tillbaka i trasor och sjöng för kungen som valde en god hustru, som i den första scenen. Hennes styvfar och steg-systrar tillbaka från bollen, och påpekande om hur en gäst såg ut Cenerentola. En storm brygger och Alidoro arrangerar för Prince vagn för nedbrytning av Don Magnifico's gate. Fursten är faktiskt känna igen Cenerentola, och alla plottning och knep är unraveled, följt av Cenerentola be prinsen att förlåta sin styvfar och steg-systrar. Slutscenen i La Cenerentola i tron rum i palatset avslutar omvandlingen av Cenerentola, som är en prinsessa. När de kommer för att be om förlåtelse, förlåter hon sina systrar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.