Vad är Friskytten?

Friskytten är en tre handling romantische Oper av den tyske kompositören Carl Maria von Weber, som också är känd för Abu Hassan, Die Drei Pintos, Euryanthe, Oberon Peter Schmoll und seine Nachbarn, och Silvana. Friskytten har ett libretto av Friedrich Kind, baserat på Gespenterbuch av Johann augusti Apel och Friedrich Laun, vilket också var grunden för ett antal andra teater-verk i början av artonhundratalet.

Friskytten premiär i Berln på Schauspielhus den 18 juni 1821, arrangerade första musikaliska verk där sedan ombyggnaden. Öppnandet av Friskytten är särskilt viktigt eftersom det anses vara en milstolpe i färd att etablera tyska opera i sig, skild från italiensk opera. Vid nio års ålder, såg Richard Wagner Weber beteende Friskytten , fann det inspirerande, och, naturligtvis, gick vidare till att bli en berömd kompositör av opera själv. The story av Friskytten centers på huvudet Ranger, Cuno, och hans två assistenter, Max och Caspar. Max och Cuno dotter, Agathe, är förälskad, men hon har gjort ett villkor för äktenskap som Max vinner Prince Ottocar s skytte tävling. Detta är också en förutsättning för övertagande av tjänsten som chef ranger. Den första omgången av tävlingen vanns av en bonde, Kilian, som retar Max för saknade alla sina skott. En strid utbryter mellan de två men kvävdes av införandet av andra jägmästare, inklusive Cuno och Caspar.

Unbeknownst till någon annan, Caspar har gjort en överenskommelse med Svarta Huntsman, Samiel, och han tar tillfället i akt att föreslå att Max bössa är förhäxad. Max är så missmodig, att det är lätt för Caspar att fresta honom. Han delar vin med Max, ge honom en möjlighet att skjuta en enorm örn med en pistol laddad med ett Freikügel , en magisk kula garanterat att träffa sina spår. Tyvärr, säger Caspar, ena Max sköt bort var hans sista, men han kan få ytterligare sju om Max kommer till Wolf's Glen för att möta honom vid midnatt. Caspar plan är att erbjuda Max till Samiel som ett offer i stället för sig själv.

Akt II Friskytten börjar i Cuno hus, som Agathe och en relativ är avkopplande, men Underligt nog har en bild av en av Cuno förfäder fallit från väggen, och Agathe har lidit en lätt skada. Hon är orolig, efter hennes morgon besök Eremiten, men fokuserar på hennes bröllop, och hennes ljusare stämning. Max anländer och berättar för henne att han måste hämta ett rådjur nära Wolf's Glen. Den mycket omnämnandet av denna plats skrämmer Agathe, men Max försäkrar henne att skogsägare inte vara bekymrad över att gå in i skogen på natten, och han måste skynda medan månen är fortfarande ute.

I Glen, kastar Caspar en trollformel för att ringa upp Samiel. Samiel går med på att ge Caspar tre år i livet i utbyte mot ett nytt offer, och föreslår som Samiel kontroller inriktas på Agathe. Max har skrämmande visioner som han kommer in i dalen, men fortsätter trots dem. De sju kulor rösterna mitt hemska Portents, och slutligen utseende Samiel själv, vars närvaro orsakar både Caspar och Max falla medvetslös.

lag III från Friskytten börjar med jägarna redan arbetade. Max och Kaspar har delat kulor, och Max tre första skott har varit perfekt. Han är kvar med bara kula med Samiel kontroller. Scenen skiftar till Agathe rum där, klädd i sin brudklänning, hon påminna om en dröm där hon var en vit duva och föll ner från himlen när Max sköt bössan. Den brudtärnor anländer, men bilden igen faller av väggen, och en begravning krans återfinns hos bröllop kransar. De sätt en ny krans med rosor från eremit.

Prinsen anländer för att ingå i skytte tävlingen, och Cuno begär att den avslutas innan bruden anländer. Fursten utser en vit duva som sitt mål, men som Max syftar hans skott går Agathe, ropade den hon är duvan, och han inte skulle skjuta. The Hermit flyttar gren, och en duva flyger i väg. Max skott, och både Agathe och Caspar som hade gömt sig bakom trädet som duvan alit, falla. Caspar dör, med Samiel närvarande. Agathe visar sig inte vara död. Max bekänner, och förvisas av prinsen. The Hermit medlar på Max räkning, och Prince pendlar påföljden till ett års prövotid, varefter Prinsen kommer att vara ordförande vid bröllopet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.