Vad är Don Pasquale?

Don Pasquale är ett drama Buffo opera i tre akter av den italienske tonsättaren Gaetano Donizetti, som även är känd för en annan opera: Kärleksdrycken, liksom för hans historiska operor L ucia di Lammermoor -som en del människor kanske inte vet baserad på en sann historia, liksom Anna Bolena och Maria Stuarda . Don Pasquale bestod år 1842 med ett libretto av Giovanni Ruffini och Donizetti utgångspunkt i libretto av Angelo Anelli för kompositörens Stefano Pavesi opera Ser Marcantonio från 1810.

Premiären av Don Pasquale ägde rum i Paris på Theatre Italien den 3 januari 1843. Inställningen till operan är villa och trädgård Don Pasquale i Rom, och hemma hos sin brorson Ernesto älskade, en fattig ung änka som heter Norina.

Act jag börjar med vår introduktion till Don Pasquale själv, en äldre man vars enda arvinge är en brorson och som vill gifta sig och far en son att ta ut sina arv. Han är missnöjd med hans brorson Ernesto och vill göra arvslös honom eftersom han anser Ernesto s engagemang för änkan Norina är oskäligt.

Don Pasquale samtal med hans läkare, Malatesta, att se till att hans hälsa är bra nog för denna nya satsning, och Malatests kokar ihop en plan, tyder på att hans egen syster, skulle Sofronia vara en bra matchning för Don Pasquale. Upon entering, är Ernesto förbluffad av sin morbror plan och av Malatesta del i det, för han hade övervägt Malatesta en vän. Han lär sig också att om han gifter sig, kommer han förväntas lämna huset. Scenen växlar till hem Norina, som läser en roman. Malatesta in och anförtror sin plan, där hon spelar Sofronia, och i slutändan kunna gifta Ernesto.

Akt II öppnar igen på Don Pasquale hus, där Ernesto vandrar utanför, föreställa hans framtida exil och förlora Norina. Efter att han lämnar, ger Malatesta Sofronia, med en slöja för att möta Don Pasquale. Norina låtsas vara rädd som Don Pasquale frågor henne om hennes karaktär, veta att hon har enkel smak och lever ett sparsamt liv. En påstådd notarie, faktiskt en kusin till Malatesta, går in och upprättar ett äktenskapsförord som garanterar Sofronia kontroll av alla Don Pasquale besittningar. Eftersom dokumentet är undertecknat och notarien ber om ett andra vittne, kommer Ernesto att säga adjö. Han erkänner Norina, och inte in på knep, är förskräckt och tänkte att hon gifta sig med sin farbror. Malatesta fångster honom och förklarar. När avtalet har slutförts, förändringar Sofronia plötsligt karaktär blir argsint, kränkande, krävande och girig. Don Pasquale är förvånad. I akt III, ser vi Sofronia fortsätter att spendera överdådigt och behandla Don Pasquale plumpt. Han hotar skilsmässa, och även om den till Norina hon sympatiserar med honom, fortsätter hon tomten, avsiktligt släppa ett meddelande som tyder på att hon har ett HEMLIGT i trädgården på natten.

Don Pasquale kallelse Malatesta att hjälpa honom klara och de komplott för att fånga de älskande. I trädgården, Ernesto i förklädnad serenader Sofronia. Don Pasquale och Malatesta komma fram bakom en buske och Don Pasquale order Sofronia ut ur sitt hus. Hon vägrar att lämna. Malatesta lägger till hotet, säger Sofronia att Ernesto brud Norina är att bli husmodern nästa dag. Sofronia säger att hon hellre skulle göra än att leva under dessa förhållanden. Malatesta övertalar Don Pasquale att det enda sättet att bli av Sofronia är för Norina och Ernesto för Ons samma kväll. Till synes har inget val, håller Don Pasquale. Allt är avslöjat, accepterar Don Pasquale situationen, och allt slutar lyckligt.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.