Vad är Compas?

Compas är en musikalisk genre som växer naturligt i Haiti. Det är också känt som KOMPA, Kompas, Compas direkt, eller konpa direkt. Denna typ av musik är nära knuten till Haiti för många människor, och det är ofta framhävs i Haitis festivaler och evenemang, i hela världen, flera festivaler årligen funktionen Compas och andra aspekter av Haitis kultur. Compas finns även i inspelad form från skivaffärer som specialiserar sig på världsmusik.

Genren utvecklades av Nemous Jean Baptiste, en haitisk jazz konstnär som var inspirerad av den musikaliska stilar i Dominikanska republiken. Baptiste införlivas traditionell haitisk ljud och rytmer i en livlig musikalisk stil som ingår mycket mässing och lätt igenkännbara rytmer. Compas vanligen tillsammans med sjunga på haitisk kreol. Gillar jazz, betalar denna musik hyllning till den afrikanska rötter Haitis kultur, men tar dessa rötter i en helt ny riktning.

Baptiste första loss Compás på världen med ett 1955 album och genre snabbt tog fart . Den hade en storhetstid under 1960 och 1970 med ett sortiment av duktiga musiker utför Compas och bygga på den för att skapa sitt eget sound. Baptiste trodde att Compas var nästan som en byggsten, det skulle kunna undersöka i någon riktning vid rätt händer, vilket gör genren otroligt varierande. En del traditionalister kritiserat införandet av Compas eftersom det innebar mycket syntar och elektroniska instrument, i en markant avvikelse från traditionell haitisk musik. Dock gjorde genren förmodligen traditionell haitisk musik mer framträdande, genom att introducera ljud i Haiti till en bredare publik eftersom musiken sprids utanför Haitis kust.

Ordet "Compás" på spanska betyder "beat" eller "rytm", och en av de mest utmärkande egenskaperna hos Compas är den drivande beat, en egenskap gemensamma för många stilar i Västindien musik. Compas är lätt och roligt att dansa till, innehåller musikaliska traditioner som Merengue, som förorsakas av dansare runt på golvet med livlig, aktiv beats. Du kan höra tonerna av Compas i en gemenskap av haitiska invandrare någonstans i världen, och där det finns Compas, dansarna är oftast inte långt efter.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.