Som var Antonio Vivaldi?

Antonio Vivaldi är en kompositör av sena barocken, född 1678. Som nyfödd hans hälsa var dålig och han döptes genast för att säkra sin plats i himlen när han dog. Hälsofrågor skulle plåga honom under större delen av sitt liv, som för perioden var faktiskt ganska lång. Han levde fram till 1741, dog några månader efter sin 61: a födelsedag.

Antonios far, Giovanni Battista Vivaldi, var en frisör som hade blivit en violinist. Han lärde sin son spela fiol tidigt, och den yngre Vivaldi senare kompositioner är ett uttryck för denna kärlek till stråkinstrument. Både far och son turnerade tillsammans i Venedig, men Antonio började studera till präst när han var 15.

Vivaldi var behäftad med vad många tror kan ha astma, eftersom det blev kallad en "skärpning av bröstet. "Även kompositören prästvigdes år 1703, år 1706 fick han dispens att lämna prästerskapet. Hans nästa arbete var som en violin lärare på en skola för föräldralösa flickor i Venedig. Han skrev många musikaliska stycken för flickorna, och de turnerade Venedig får mycket kritisk bifall längs vägen. är hans position som lärare ofta anses vara orsaken till att många violin solon av kompositören är åtkomlig för junior violinister. Även om de kräver skicklighet, kan de vanligtvis utförs väl av dem som har studerat violin för fem eller sex år. Yngre artister väljer ofta Vivaldi kompositioner som solo eller audition material.

Hans position med barnhemmet var av och på, på grund av varierande förmåga att betala Vivaldi. Historiker vet dock att han skrev över 100 konserter 1723-29, speciellt för skolan. Under sin livstid, skrev han över 500 Concertos, med den största andelen av dem för violinister. Han skrev dessutom över 40 operor, som sällan utförs, samt ett utbud av både sekulära och sakrala hymner och sånger.

Musiken i Vivaldi var att överklagandet inte enbart för överklassen, men man kan njuta av alla. Man kan anta att hans tidiga rötter som en resande musiker med en far från de lägre klasserna måste ha påverkat hans beslut i komposition. Hans musik är starka, glada, och invecklade.

Vivaldi föll i onåd när han blev äldre, och kritiserades ofta av samtida kompositörer, som ansåg att vissa av hans arbete var återkommande i tema. Sent i sitt liv, sålde Vivaldi många av hans pjäser att flytta till Wien, där han trodde att hans arbete skulle kunna vara ett bättre mottagande. Men i Wien, var hans arbete inte uppskattas, och han dog fattig och ensam. Hans arbete utförs sällan tills 20-talet, när intresset för Vivaldi var återupprättas.

p

Musik historiker insåg vid denna tidpunkt som Vivaldi är en av de stora övergångsperiod konstnärer och att mycket av hans arbete är ett tillkännagivande av den klassiska perioden som var att radikalt förändra musik på 1750-talet. Vivaldi populäraste arbete i dag är de fyra konserten pjäs, The Four Seasons , em som många anses vara ett enastående arbete. De flesta av hans fiol stycken är mycket väl haft, men det är framhävs violin delar av Årstider som är representativa för storheten i denna kompositör, som liksom många av hans samtida, fick inte den uppskattning han förtjänade under sin livstid.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.