Vilka är de viktigaste rösttyper i sång?

Voice typerna är grova kategorier som används för att beskriva sjungande röster med särskilda kvaliteter. Det är viktigt att komma ihåg att dessa kategorier ibland kan vara mycket vagt, och det är möjligt för människor att förflytta sig mellan dem, särskilt under ledning av en duktig lärare. De flesta sångare tillbringar år att utveckla sin röst innan prestanda, och det är vanligt att lärare avstår från att kategorisera sina elever tills de har utvecklat sina röster i större utsträckning. Den grundläggande röst typer för kvinnor, från högsta till lägsta range, är: sopran, mezzosopran, och alt. För män, rösten typerna är: counter tenor, tenor, baryton, och bas. Pojkar anses ha diskant röster, som kommer att förändras när de puberteten. Inom dessa typer av röst, finns det en stor räckvidd, och många musikaliska traditioner dela rösttyper mer exakt. Förutom en beskrivning sångerska utbud med en röst skriver kommer folk också tala om enskilda utbud av sångaren, som kan variera, liksom dynamiken i hans eller hennes röst och andra unika egenskaper som kan påverka en singer sound. Vissa sångare har röster som är så utmärkande att människor kan identifiera dem direkt, och inom området för opera har vissa roller även skrivits speciellt för dessa röster, vilket gör dem svårare för andra sångare.

Bland sopraner, finns en stor variation. Koloratur sopranos är kända för att kunna slå de högsta slutet av sopranen intervall, med ljusa, klara röster som lämpar sig väl för utsmyckade, komplex musik. Lyriska sopraner är silkier, slår mellanregistret, medan dramatiska sopraner slå den lägre delen av intervallet, med mörka, rika röster som kan gränsa till det mezzosopran. Mezzos är mycket vanliga, och de har ofta dynamisk, flexibel intervall. Contraltos, å andra sidan, är mycket sällsynta, med rik, intensiv, nästan grynig röster som kan låta riktigt kusligt.

The counter-tenor är den manliga motsvarigheten av alt, och det är också en mycket sällsynt röst typ. Tenorer har ljus, som klara röster delas likt sopraner i kategorier som "lyrisk" och "dramatisk". Barytonen är den vanligaste manliga röst sortiment, med en rik, mid-range röst som kan klassificeras bland ett antal kategorier också. Basses är de djupaste mansröster, med en rik, djup virke som ofta fungerar bra i komiska roller.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.