Vilka är de sju Modes of Music?

Vi har de gamla grekerna att tacka för den moderna syv former av musik, även om några av sina ursprungliga lägen har ersatts med tiden. Grekiska musiker kan ha varit den första att förstå det intima sambandet mellan matematik och musikteori, vilket leder till vad vi uppfattar som större och mindre skalor. En traditionell skala kan delas upp i 8 anteckningar, men intervallen mellan dessa anteckningar är inte alltid lika. Grekerna utvecklade skalor som inleddes och avslutades på varje del av den ursprungliga durskala (jonisk) vi fortfarande höra idag. Grekerna döpte olika skalor efter städer som speglade stämningen i de sju olika musik. Modern musik teoretiker kallar nu dessa lägen joniska, doriska, frygiska, lydiska, Mixolydisk, Eoliska och Locrian.

Förstå de sju olika musik krävs en grundläggande förståelse av intervaller och noter. Vi kan definiera en musikalisk skala med 8 bokstäver (AG), så att ett "C" skala blir CDEFGABC utan platta eller höjt anteckningar. Men ett annat sätt att se på denna skala är genom mellanrum. Detta är den musikaliska teorin bakom den välkända Do Re Mi Fa So La Ti göra övningar i kör eller tidigt band praxis. Var och en av dessa stavelser utgör ett intervall i A-dur (jonisk) skala. Dessa intervall är inte jämnt fördelade, vilket ger var och en ett särskilt förhållande till varandra. "Do" låter väldigt klar och fast, till exempel. "Ti", som jämförelse, låter väldigt ofärdiga och olösta. Det kallas en ledande ton, vilket innebär att den vill leda melodin tillbaka till sist "Do". Det är förhållandet mellan dessa intervall som ger lägena sitt musikintresse. i Joniska läge är mellanrum delas upp i en mycket bekant mönster av hela och halva steg. De flesta av oss skulle omedelbart känna igen Joniska läge när de spelas på ett piano. Resten av de sju olika musik behålla denna välbekanta mönster, men börja på olika toner. Här är en sammanfattning av fördelning för varje läge och deras förhållande till den ursprungliga Joniska intervall: Joniska Mode (WWHWWWH) I denna definition står W för "helt steg" och H står för "halvt steg". Joniska läge definierar välbekanta durskala mönster vi hör liksom, re, mi, fa, so, la, ti, do. Den halvt steg mellan Ti och Do ger skala vissa spänningar och släpp. Majoriteten av populära låtar är skrivna i Joniska läge.

Dorian Mode (WHWWWHW) Dorian läge är oftast hörs i keltisk musik och tidiga amerikanska folkvisor från irländska melodier. Låtar skrivna i Dorian läge låter lite vemodigt eftersom det slutliga not (åter) inte riktigt kan lösa själv. Sången kan vara över, men sångaren är fortfarande osäkra.

frygiska Mode (HWWWHWW) moderna kompositörer och gitarrister vanligen använda Frygisk läge, eftersom det fungerar bra med det joniska. Gitarrister använder modal musik för att skapa intressanta solo linjer som kan spelas mot melodier i andra transportsätt. Kompositörer har ofta den frygiska läge att vara lika användbar som den traditionella moll (Eoliska) skala, men utan den inneboende sorg.

Lydiska Mode (WWWHWWH) Lydiska läge är den fullständiga motsatsen till den joniska, så det känns så solid som en stor skala men det intervall är överraskande och oväntat. Detta är ett populärt sätt bland jazzmusiker som tycker om att använda en blandning av större och mindre ackordföljd på nyskapande sätt.

Mixolydisk Mode (WWHWWHW) Mixolydisk liknar Lydiska i den mening en större skala känsla med mindre mellanrum. Mixolydisk läge är en annan populär skala för solo musiker söker en motvikt till den joniska viktigaste av låten.

Eoliska Mode (WHWWHWW) Eoliska läget är fortfarande på modet i dag, även om vi tenderar att hänvisa till det som moll. Intervallerna för Eoliska läge skapa samma känsla som många moderna blueslåtar. Låtar är skrivna i Eoliska läge har en stark känsla av vemod. Den slutliga del av en Eoliska skala känns lösas i en helt annan mening än det joniska. Om Dorian läge speglar melankoli, återspeglar de Eoliska förtvivlan.

Locrian Mode (HWWHWWW) Locrian läget anses vara så instabila och otillfredsställande att de flesta kompositörer anser det ogenomförbart. Det finns få låtar skrivna i Locrian läge, vilket har lett lite musik experter för att märka en "teoretisk"-läge. Den finns för att alla de sju tonerna i den joniska skalan kunde bilda transportsätt i en matematisk mening, men förhållandet mellan intervallerna i Locrian läget är helt enkelt inte så intressant musikaliskt.

Att minnas de sju typer av musik, många musiker använda följande minne stöd: "I Don't F (pH) PPFÖLJNING Einsame och skratta. "


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.