Vilka är Origins of Gospel Music?

Gospel sitt ursprung i den amerikanska Södern och är fortfarande främst en amerikansk genre, även om det har spridit sig till andra länder. Gospel kombinerar kristna texter, ofta hämtade från Methodist psalmboken, med amerikanska musikformer även jazz, blues, ragtime och bluegrass. Gospel har sina rötter i den består spirituals och sjungs av afrikanska slavar i den 18: e och 19-talen. Det har emellertid utvecklats och förändrats genom åren och är mest känd idag som den form den första ägde på 1920-talet, när Sanctified kyrkor uppmuntras glada personliga uttryck för religiös tro.

Under slaveriet i USA, försökte slavägarna att sälja sina slavar av afrikanska seder och tvingade dem att anta västerländska vanor-varav en var den kristna religionen. Slavar behållit vissa delar av deras kultur och en tydlig African American kultur växte fram ur kombinationen av afrikanska och europeiska element. Religion är ett utmärkt exempel på detta, eftersom det inbegriper traditionella afrikanska musikaliska enheter, till exempel Blue Note och syncopation, med kristna texter.

Slaves också för det andliga att kommunicera med varandra, kodning budskap om frihet och flykt till synes religiösa texter. Av denna anledning många spirituals är över utvandringen eller Gud som befriare. Många också innehålla särskilda, om än dold, anvisningar om hur man gör en lyckad flykt.

Revivalist kyrkor kallas Sanctified eller Helighet kyrkorna började växa fram på 19th century, och med dem den form som skulle bli känt som gospel. Traveling predikanter väckte låtar med dem, och gospel vunnit popularitet i den sekulära världen början på 1920-talet. Thomas Dorsey var kanske den mest ansvariga för populariseringen av gospel i 1930-talet, och han skrev omkring 500 låtar.

Gospel har varit populära sedan 30-talet, men en del ogillar sin sekularisering. I själva verket vägrade vissa gospel artister, såsom sångare Mahalia Jackson, att sjunga i sekulära sammanhang. Andra, som Sam Cooke, omfamnade värld av populärmusik och sjöng profana sånger förutom religiösa.

Idag finns det många olika stilar och utlöpare från gospel musik. Southern Gospel, som uppstod omkring 1910, är baserat i vitt södra kyrkor och känd för sin all-male kvartetter och trios. Christian Country Music är en annan subgenre, och "Cowboy kyrkor" featuring stilen har vuxit upp runt om i världen. Traditionell Black Gospel har fortsatta framgångar i både sekulära och religiösa sammanhang. Det är kanske den mest varierade genre av gospel, och både solister och körsångare arrangemang är ofta hörs.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.