Vem är Mozart?

österrikiske kompositören Johann Chrysostom Wolfgang Amadeus Mozart, erkänd som en av de största kompositörer av västerländsk musik, föddes i Salzburg 1756. Hans far, Leopold, var kapellmästare i Salzburg och publicerat en bok av fiolspelande instruktion året Mozart föddes, och pojkens musikutbildning började redan i tidig ålder. Han kände igen ackord vid tre, spelade kort fungerar på cembalo vid fyra, och började komponera vid fem. Även vid fem, spelade han sin första konsert i München, med sin syster som var känd som Nannerl.

År 1763 tog Leopold med familjen på en konsertturné i Västeuropa som varade fram till 1766. Mozart spelade och improviserade, och ibland Nannerl gjorde också. På touren, publicerades de första verk av Mozart i Paris och mötet med Johann Sébastien Bach yngste sonen, Johann Christian, ledde till Mozart komponerade den första av hans symfonier. Under de närmaste åren, Mozart förgrenat sin verksamhet till fler musikaliska genrer, skriva en singspiel, en opera buffa, och en massa. Vid tretton års ålder, utnämndes han till hedersmedlem Konzertmeister vid hovet i Salzburg.

Nästa turné som Mozart gick var från 1769 till 1771 resa genom Italien, och inkluderade en påvlig publik och produktion av en opera i Milano. En annan resa till Italien följdes senare under 1771, och en tredje från 1772 till 1773. Under denna tid Mozart skrev mer symfonier och annan opera, men även grenat ut i divertimentos, en Serenata, ett oratorium, och stråkkvartetter. Av 1774 hade han en anställning i Salzburg och var också emot uppdrag från när och fjärran. Men snart han begärde en permission och var borta resa, på sin fars inrådan, letar efter en position bättre anpassat till hans breda och djupa talang.

1781 kallades han av ärkebiskopen för vilken han arbetade till Wien för anslutning av Joseph II. Hans behandling där ledde honom till att söka om sitt uppdrag och sin anställning svårigheter skulle fortsätta en tid. Joseph II först krävde bara tyska operor utföras vid hovet, men när han får italiensk opera, Mozart skrev Figaros eller Figaros bröllop , som hade premiär i 1786, och Don Giovanni , som hade premiär i Prag 1787. Det var efter hemkomsten från Prag att Mozart fick domstolen posten Kammermusicus efter död Gluck. 1791, blev han assistent-en obetald position, till kapellmästare vid Stefansdomen, och han hade överlevt den nuvarande kapellmästare, Leopold Hofmann, detta kan ha varit hans dröm ställning.

Mozart fortsatte att skriva symfonier, operor, och en rad andra verk för en mängd olika ensembler, bland annat Jupiter symfoni, Cosi fan tutte och Die Zauberfl? te eller Trollflöjten och hans välkända klarinettkonsert. Han blev sjuk under en resa till Prag 1791, och dog senare det året när han arbetade på ett beställt rekviem, och lämnades ofullständig, men slutade av Joseph Eybler och Franz Xaver Süssmayr. Den skildringen av Mozarts liv, död och relationen med kompositören Antonio Salieri i Amadeus av Peter Shaffer bygger på flera helt ogrundade karakteriseringar och tillbud.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.