Vad var det Harlem Renaissance?

Harlem Renaissance hänvisar till den afro-amerikanska högkonjunkturen kulturella uttrycksformer som nådde en topp under 1920-talet. Harlem, i New York City, var i mitten av vad som kallades först New Negro Movement och sedan Harlem Renaissance. The Harlem Renaissance var en hyllning till afrikansk-amerikanska kulturarvet till uttryck genom en ström av konst, litteratur, musik och dans. The Harlem renässansen hjälp på traven genom intellektuella och utbyggnad av urbana kulturer. Konstnärliga uttryck och ledade uppskattning av afro-amerikanska kulturen har bidragit till att vita amerikaner att ta notis om de talanger som svarta amerikaner för första gången. Harlem Renaissance lyckades förstöra en del rasistiska stereotyper genom lysande verk i sång, dans, måla och skriva ut. För första gången, vit-ägda förlag utgivna böcker av svarta författare. Några vita amerikaner bidragit till att främja den litterära verk av svarta amerikaner att det vita samhället. Black-ägda företag hjälpte svarta artister. Harlem renässansen om att vara stolt över att vara amerikansk, eller en svart amerikansk.

svarta siffror och inte bara vita siffror nu beskrivs i amerikansk konst. Svarta musiker spelade på vita folkmassor. Jazz och blues samt typer evangelium av musik var mycket populär under Harlem Renaissance. African-American teater, poesi, skönlitteratur och uppsatser producerades i snabb takt.

Missouri-född amerikansk Langston Hughes skrev fiction-verk som rör svarta amerikanska erfarenheter som i sin dikt "The Negro talar om Rivers. " Cotton Club och Apollo Theater blev populära mötesplatser för afro-amerikanska artister. Duke Ellington, Louis Armstrong, Billie Holiday och Ella Fitzgerald är några av de stora afro-amerikanska artister att komma ut ur Harlem Renaissance.

The Harlem Renaissance började varva ned i mitten av 1930-talet. The Great Depression var åtminstone delvis ansvarig för slutet av Harlem Renaissance som ekonomiska nödvändigheter blev viktigare att konstnärliga uttryck. Starka anhängare av Harlem Renaissance såsom National Association for the Advancement av Colored People (NAACP) ändrat kurs för att stödja dem som kämpade ekonomiskt. Många afro-amerikanska konstnärer från Harlem Renaissance tvingats lämna Harlem för att söka arbete någon annanstans, men svarta författare som fortfarande skriver hålls publiceras efter Harlem Renaissance.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.