Vad var det Dada-rörelsen?

Dada-rörelsen var en konstnärlig revolution som ägde rum under de första decennierna av nittonhundratalet. Dada förändrat den samtida konsten, att införa ett brett utbud av nya tekniker, stilar och estetik. Medan Dada ursprungligen växte fram som en antikrigsrörelsen, var det också på många sätt en anti-konst rörelse, som kännetecknas av aspekter av surrealism, fantasier och irrationella. Många kända artister som producerats arbete under Dada perioden, och andra var starkt påverkad av arbete Dadaists.

Dada uppstod i Tyskland 1916 som ett samarbete mellan konstnärer från flera nationer, inklusive Tyskland, Frankrike och Schweiz. Ursprungligen var det tänkt som ett anti-krig konst rörelse, och mycket av den tidiga Dada arbetet sker i form av protest konst. Rörelsen valde namnet "Dada" genom att sätta in ett papper i en fransk ordbok och välja ord som landade på, som råkar betyda en käpphäst eller barnets leksak. Dada medverkade även i New York, centrering kring Gallery 291.

Många konstnärer Dada perioden fortsatte att förknippas med surrealismen, den konstnärliga rörelse som följde. Marcel Duchamp, Paul Klee, Sophie Taeuber, Max Ernst och Pablo Picasso är alla företrädare för Dada-rörelsen, tillsammans med många andra. Rörelsen utgjorde en konstnärlig union mellan flera krigförande nationer, och var på många sätt en anmärkningsvärd prestation.

Arbetet i Dada period är mycket distinkt och tekniska lösningar och stilar har blivit så stor genomslagskraft i modern konst som Dada är inte ofta som det erkännande det förtjänar. Collage, upplåning från inhemska kulturer, avant-garde film och litteratur, performance, konfrontation konst och surrealistiska element är alla arven från Dada-rörelsen. Många konstnärer av perioden skapade stora format bitar som var avsedda att konfrontera betraktaren, och ofta tvingas interaktion i en eller annan form. Den Dadaists också spelat med typografi, gerillans teater, minimalism, och reklamtekniker.

Många av konstnärerna i Dada period ansåg att den europeiska konsten var skadad, och försökte att rena det genom att hånfullt det. Således många Dada bitar är mycket lekfulla och retas, till exempel Marcel Duchamps berömda porträtt av Mona Lisa med mustasch. Nästan alla Dada konstverk inspirerar en reaktion, som var det avsedda målet. Rörelsen levde mycket kort, som i huvudsak över av 1923, men Dada lämnade ett bestående arv till modern konst, reklam och samhälle. Utan dadaism, är det osannolikt att surrealismen och andra moderna rörelser konst skulle ha inträffat.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.