Vad är några exempel på Ancient Trummor?

En trumma är ett av de mest enkla instrument som möjligt. Slagverk är utan tvekan den mest elementära och grundläggande instrument-möjligen med undantag av den mänskliga rösten. En trumma används begreppet slagverk, och flyttar den längre än att bara banka ihop av stenar eller trästycken. Man lägger istället någon sorts membran som spänns hårt, och gör ljud vid kollision. På grund av den enkelhet i trumman, det finns otaliga exempel på forntida trummor spänner över kontinenter och årtusenden. En grupp av gamla trummor ursprung i Västafrika, troligtvis runt den 9: e århundradet i Malirikets. Denna familj av gamla trummor är vanligen kallad dunun , och inkluderar doundounba , sangban , och kenkeni . Den doundounba är den största av de tre, och som sådan spelar djupt, rungande anteckningar, vanligtvis placerade brett isär när de spelas tillsammans med andra trummor. Den sangban är mitt trumma, och vanligtvis tar på rytmiska roll i dunun ensemble. Den kenkeni är den minsta av dessa forntida trummor, och brukar spelas ganska snabbt i ett enkelt mönster. Det dunun trummor spelas med en pinne, oftast med alla tre spelas av en person, och ofta med en klocka som en del i uppsättningen.

bodhran är en annan bekant drum , populär i irländsk musik. Även om det är diskutabelt om bodhrans faktiskt gamla trummor eller nyare ursprung, är det möjligt att de är åtminstone ett par hundra år gamla. Namnet tros ha sitt ursprung någon gång i den 17: e århundradet, och man tror att trumman själv kan ha gjort sin väg till Sverige från Spanien runt denna tid eller lite tidigare. Den bodhran är en mycket enkel trumma, traditionellt gjord av en grundläggande hoop med getskinn utsträckt över det. Den bodhran brukar spelas av en sittande musiker, som håller trumman på sin sida. Dels används för att spela trumma, slående det antingen med handen eller en liten visp. Däremot sitter på insidan av trumman huvudet, och används för att utöva påtryckningar på huden för att ändra klangfärg och tonhöjd på ljudet.

DAF är en annan av gamla trummor i världen, denna gång med ursprung i Iran. DAF är tusentals år gamla, och är en av de tunnor som hjälpte inspirera liknande europeiska instrument som islam gjort sin väg till Spanien. DAF är en relativt stor, rund-inramade trumma, inte olikt bodhran-som det i slutändan kan ha inspirerat. Till skillnad från de bodhran har DAF ett antal metall skivor runt utsidan fälg, som kan drabbas av spelaren för att skapa ett annat ljud. Detta kan jämföras med tamburin, även om metallringar av DAF tenderar att vara betydligt större. Det finns många gamla trummor finns i Asien. Den kanske mest kända är taiko Trummor i Japan. Taiko trummor är relativt stora jämfört med de flesta andra antika trummor, med en diameter av huvudet från ena foten till tre meter (30-100cm) eller större. Taiko trummor spelas med trumpinnar, med storlek och vikt varierar beroende på den musik som spelas. Till skillnad från vissa andra forntida trummor, är Taiko trummor sträcks mycket snäv, vilket leder till en ganska hög pitch, med tanke på deras storlek.

Visst finns det hundratals andra typer av gamla tunnor som vi inte berör-att göra det lätt skulle bli en bok i sig-men dessa är några av de mest kända typerna av forntida trummor representerar en undersökning från olika delar av världen. Forntida trummor kan också hittas i Nord-och Sydamerika, andra delar av Afrika, Indien, Polynesien, och i stort sett var som helst på jorden där människor har levt. Viljan att skapa musik verkar vara en universell, och användning av hudar att göra verktyg för att bära eller sortera spannmål tycks vara lika universell. Det verkar vara bara en tidsfråga i en kultur innan de två är tillsammans, och ett nytt instrument är född.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.