Vad är en persisk Miniature?

Persisk miniatyr är en rikt detaljerad miniatyrmåleriet som avbildar religiösa eller mytologiska teman från regionen i Mellanöstern idag kallas Iran. Konsten att miniatyrmåleriet i Persien blomstrade från den 13: e till den 16-talen, och fortsätter än i dag, med många samtida konstnärer som producerar märkbara persiska miniatyrer. Dessa fina, frodiga målningar är vanligtvis visuellt imponerande, med en detaljrikedom som endast kan uppnås med en mycket fin hand och en extremt liten borste.

Flera funktioner om persiska miniatyrer sticker ut. Den första är storleken och detaljnivå, många av dessa målningar är ganska små, men de funktionsrik, komplexa scener som kan uppta en betraktare i timmar. Klassiskt, har en persisk miniatyr också accenter i guld och silver löv, tillsammans med en mycket livlig rad olika färger. Perspektivet i en persisk miniatyr tenderar också att bli mycket spännande, med inslag överlappande på varandra på ett sätt som ibland känner sig obekväm till personer som är vana vid utseendet av västerländsk konst.

Ursprungligen beställdes persiska miniatyrer som illustrationer av persisk Illuminated Manuscripts. Endast rikaste beskyddare hade råd med dessa illustrationer, med några persiska miniatyrer ta upp till ett år att slutföra. Så småningom började folk samlas även in dessa konstverk på egen hand och binda dem i olika böcker. Många av dessa samlingar lyckligtvis överleva denna dag, tillsammans med andra exempel på persiska konst såsom Irans berömda lugg mattor. var Den persiska miniatyr troligen inspirerad av kinesisk konst, med tanke på de mycket kinesiska teman som förekommer i vissa tidigt exempel på persiska miniatyrer. Många av de mytologiska varelser avbildade i början av persisk konst, till exempel, bär en slående likhet med djur i kinesiska myt. Med tiden kommer dock utvecklat persiska konstnärer sin egen stil och teman, och begreppet den persiska miniatyr togs upp av närliggande regioner.

Många museer för asiatisk konst persiska miniatyrer i sina samlingar, och det är väl värd ett besök för att se exempel på denna speciella konstform personligen. Persiska miniatyrer också förtjänar odelad uppmärksamhet, ju längre man tittar på en persisk miniatyr, desto mer detaljer och teman växer fram. Studier av en enda miniatyr kan ta upp en hel dag, eftersom fler och fler detaljer utvecklas, och många museer bekvämt få detaljerade guider till siffrorna och teman i deras persiska miniatyrer så att besökarna kan läsa mer om vad de ser.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.