Vad är en Vectorized bild?

Det finns i princip två sätt att representera visuella data på en dator: genom prickar och genom geometri. Metoden att använda punkter, där varje pixel veta var man vänder sig, kallas ibland bitmapp Imaging , och mer känd som rastergrafik . Metoden att använda geometriska formler kallas vector eller vektoriserat grafik .

Historiskt vektoriserade bilder användes ofta för att det krävts mycket mindre minne än rasterbilder . De flesta av de äldsta grafiska datorer som används grafik som präglades av långa bågar, cirklar och andra enkla geometriska former, eftersom de skulle vara representerade med bara några rader av matematik, snarare än en detaljerad beskrivning av var varje pixel skall förekomma. Som datorer avancerade och minnet blev ett mindre problem, vektoriserade bilder blev används mindre vanligt i de flesta applikationer, där de ersattes av rasterbilder. Vektoriseras grafik kvarstår dock, är och ser något av ett uppsving i popularitet, av flera anledningar.

Vectorized bilder beskriva varje aspekt av sin form i termer av en matematisk formel. Att se hur stor nytta detta kan, tänka sig en enkel form, t. ex. en cirkel. I en raster bild, en cirkel som är 100 pixlar bred måste lagra där varje pixel i 1. 000 pixel området är placerad. Om man zooma in på den bilden, skulle man börja se pixelization, eftersom endast de 1. 000 pixlar beskrevs.

däremot på ett vektoriserat bild, en enkel matematisk formel skulle beskriva radien av den cirkel och det faktum att det är en sann cirkel, och processorn kan beräkna resten. Detta är inte bara mycket mindre information att hantera, men om man skulle zooma in på bilden, skulle fortsätta att ha en jämn linje, eftersom processorn skulle bara hålla beräkna den båge av cirkeln. Detta gör vektoriserade bilder att manipulera mycket lättare-ökat eller minskat, vridna och böjda-utan förvrängning eller förlust av kvalitet. Det innebär också att högre upplösning bildskärmar kommer att visa vektoriserade bilder i högre upplösning grafik, medan ett raster grafik har en uppsättning maximal upplösning på vilka det kan visas, efter vilken punkt ingen ökning är märkbar.

vektoriserade bilder är allmänt förekommande i datorstödd konstruktion, i många gjort bilder för film specialeffekter, och allt för datoranimation. Den populära Flash-format använder vektoriserade bilder som ger en mycket högre upplösning i mycket mindre filer än traditionella rastergrafik, vilket gör att bilderna idealisk för Internet-program och filmer.

En ständigt växande område av dator intelligens är automatiserad raster till vektor konvertering. Många program försök att automatisera processen med att omvandla ett raster grafik-till exempel en målning eller ett fotografi-till ett vektoriserat version, som då lättare kan manipuleras, och i många fall kan vara betydligt mindre i filstorlek. Många vector-program bild, till exempel Freehand, innehålla en Trace verktyg som automatiserar denna process, och ett antal specialiserade tillämpningar finns, alla har sina egna för och nackdelar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.