Vad är en Glasharmonika?

Ett glas munspel, även kallad en armónica, var inspirerad av det ljud du kan göra genom att köra fingret runt kanten på ett glas vin. Gatumusikanter på sjuttonhundratalet gjorde musik på detta sätt, varierande noterna genom att variera mängden vatten i varje glas.

Benjamin Franklin fungerade som en förbindelselänk mellan flera amerikanska kolonierna och deras moderföretag land under åren fram till revolutionen, och det var när han bodde i London att han hörde musik som görs av glasögon. Han ansåg tonen värda mer än en nyhet handling, och uppfann Glasharmonika. 1761 skapade han en serie graderad skålar, tonhöjden på sedeln beroende på skål storlek, och därmed göra det vatten som används av gatan musiker onödig. Eftersom de inte behöver hålla vatten, skålar de inte längre behövs för att vara "rätt sida upp", och kan vara inkapslade i en annan, från minsta till största. Ett glas munspel, då var en serie glasskålar inställda noterar särskilt, med hål borrade i botten så att de kunde vara "uppträdda" på en axel. Skålen-spindeln lades horisontellt i en vagga. Spindeln var kopplad till fots peddles som vände det, och därmed skålar, med en hastighet beroende på hur fort spelaren fungerade peddles. Den spelare gjort musik av väta hans eller hennes fingertoppar (de flesta tidiga spelare var kvinnor) och trycka dem på fälgar av skålar för att göra enstaka toner. Trycka mer än en skål överkant produceras ackord. Musiken beskrevs som eteriskt, änglar, det sfärernas musik. Den Glasharmonika var snabbt på modet i England och Europa, med Mozart och Beethoven vara bland de kompositörer att skriva musik för det. Glasblåsarna hade svårt att hinna med efterfrågan. Glas munspel medverkat i förnäm hem överallt. The Rage var relativt kortvarig, och många konstnärer hävdade att musiken upprörd dem känslomässigt, och en noterade spelare Glasharmonika, Marianne Davies, slutade sina dagar i ett asylärende, vilket många tillskrivs henne nära samarbete med instrumentet. När tidig hypnotisör Franz Mesmer började använda Glasharmonika i sina demonstrationer av "mesmerism", förvärvat instrumentet några av dåliga rykte där han hölls. Snart är alla sorter av sjukdom var tillskrivs både uppspelning av instrumentet och att höra musiken. Det är möjligt att spelare av Glasharmonika kan ha förvärvat blyförgiftning från använd glas, men fordringar för ohälsa effekter av enbart höra musiken är helt enkelt hysteri. De ljud som produceras av ett glas munspel är desamma som tillverkas av mässing tibetanska sjungande skålar (som lät genom att gnida en trästavens runt fälgen). Sedan Singing Bowls har använts för meditation och religiösa firande i Tibet i hundratals år, eventuella negativa hälsoeffekter säkerligen skulle ha märkt före tillkomsten av glaset munspel. Under alla omständigheter föll Glasharmonika i onåd och efter 1820 eller så, var inte längre görs. Det återuppstod 1984 av Boston glas-maker Gerhard Finkenbeiner, och det finns några Glasharmonika spelare idag. Den moderna Glasharmonika roteras av el, inte fot peddles, och skålarna är tillverkade av ren kvarts kristall.

Dean Shostak spelar Glasharmonika i Colonial Williamsburg, och har en specialtillverkade mul-powered instrument, i enlighet med den koloniala perioden. Han redovisar inga negativa effekter av att leka armónica, även om han spelar för mer än två timmar om dagen, hans fingeravtryck försvinner, gnuggade bort av glas.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.