Vad är en Exquisite Corpse?

En Exquisite Corpse är en kollektiv samling i skriftlig form, eller auditiva konst som produceras av människor som inte är invigt i bidrag från andra konstnärer. När de enskilda bidragen är uppträdda tillsammans, är resultatet ofta väldigt surrealistiska och egendomliga. Exquisite corpse övningar används i många skriftligt och klasser konsten att få människor att tänka i nya banor, och professionella konstnärer också samarbeta om Exquisite Corpse projekt på gång.

Med tanke på att en Exquisite Corpse är ofta ganska surrealistiskt med den tid som är klar bör det inte komma som någon överraskning att höra att denna konstform utvecklades av surrealisterna, konstaterade en grupp in i mycket speciella konstprojekt. Den roterande cadaver, som det också kallas ibland, datum till 1925, då en grupp surrealisterna var uttråkad påstås vid en middag, och det bygger på en mycket äldre SÄLLSKAPSSPEL. I en typisk utsökt lik, bidragsgivare arbetar sekventiellt, där varje medarbetare ser en liten del av bidraget direkt före hans eller hennes. I ett skriftligt Exquisite Corpse, exempelvis författare skriva ett avsnitt och sedan vika ner papperet så att bara den sista raden visar före passage av papperet till nästa författaren, som gör samma sak innan de passerar på den och så vidare. Visual skriftlig lik kan också fällas ihop eller på annat sätt skymmas med endast botten linjer i det senaste bidraget visar, medan man i en musikalisk Exquisite Corpse, kompositörer se sista raden i musik produceras. Ibland kan en Exquisite Corpse kan ha ett egendomligt logisk känsla av flöde, vilket tyder på att medarbetare var mycket anpassade till varandra under arbetet med projektet. I andra fall sker varje ny bidragsgivare den utsökta liket i en radikalt annorlunda riktning, och arbetet kan avvika vilt.

Skapa en utsökt lik bara kräver två eller flera personer, och ett medium där alla inblandade är bekväm. Sådana projekt kan vara intressant och ganska kul, speciellt om flera projekt igång samtidigt och skickas runt, så att alla får ha något att arbeta vid en viss tidpunkt. Utsökta lik också behöver inte begränsas till visuell konst, skrift, film och musik, man kan samarbeta på ett utsökt lik skulptur, stickning projektet, eller något annat som kunde tänka sig.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.