Vad är en DJ?

En DJ, eller skiva jockey, är en person som spelar musikinspelningar för en levande. Detta kan ske på olika arenor. Därför kan den exakta roll DJ varierar beroende på inställningen eller syftet med musiken. En karriär för en DJ är att arbeta för en radiostation. I denna egenskap är DJ ansvarig för att spela musikaliskt urval från en spellista som har lämnats av förvaltningen av stationen. Denna spellista är utvecklad för att nå ut till målgruppen på stationen. Generellt är målgruppen bestäms av musikgenre stationen väljer att spela, eller vice versa.

Vanliga genrer av musik spelad av en DJ inkluderar heavy metal, classic rock, light rock, adult contemporary, hip hop, gangsta rap, rhythm blues, jazz och land western. De flesta radiostationer inte passerar över i olika genrer, men genrer som liknar får njuta av lite cross under lek. Till exempel, DJ av en vuxen samtida station kan spela något land västerländska sånger och lätta songs rock. Förutom att spela musik i enlighet med spellistan kan DJ på en radiostation också ansvara för att besvara samtal från lyssnare, genomföra intervjuer med musiker, och tillkännage reklam enligt anvisningar från radiostationen. Normalt har DJ liten makt över vilken musik som spelas. En DJ kan även erbjuda musik vid en bröllopsfest. I detta fall kan DJ få en spellista form bruden och brudgummen. Alternativt kan brudparet välja en viss genre och lämna det upp till DJ att välja låtar som ska spelas. Ofta tar en DJ på en bröllopsfest även önskemål från de närvarande. The wedding DJ kan också uppmanas att agera som en emcee på bröllopet och meddela när särskilda händelser är på väg att ske, till exempel kasta buketten. Dessutom interagerar bröllopet DJ allmänhet med publiken i syfte att uppmuntra gästerna att dansa och ha kul.

En annan typ av DJ är en som spelar musik på bar eller en klubb. En DJ på en klubb som ofta har uppgifter som liknar ett bröllop DJ. En klubb DJ, dock inte får ta musikaliska önskemål. Dessutom spår många club DJs mix förväg för att skapa igen sånger med roliga rytmer som uppmuntrar dans.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.