Vad är en 12 Bar Blues Progression?

Många musikälskare har förundrade vid åsynen av ett dussin musiker improvisera en blues låt under ett improviserat jam session. Utan mycket diskussion eller praxis, alla deltagare verkar veta instinktivt när du ska byta ackord och hur man kan dra låten till en nära. I verkligheten, däremot, visste dessa musiker hela tiden vad deras "improviserad sång skulle låta, det är en standard musikalisk form som kallas en 12 bar blues progression. Musiker lära sig 12 bar blues progression ungefär som dansarna lär sig grundläggande tid steg. Detta gör amatör musiker att spela tillsammans med mer erfarna proffs och vet precis vad ackord för att spela.

För att förstå hur en standard 12 bar blues progression fungerar, kan det vara idé att undersöka tre huvuddelar-tolv barer, blues, och progression.

Tolv bar hänvisar till en längd av musikalisk tid kallas en åtgärd. Nästan all blues musik är skriven i 4 /4 tid, vilket innebär fjärdedel anteckning får en hel beat och fyra av dessa slår omfattar en åtgärd. I Noter notation, är åtgärder som betecknades med vertikala streck, så många musiker hänvisar till åtgärder informellt som barer. Den totala längden på en 12 bar blues progression är tolv åtgärder, även om progressionen i allmänhet upprepas tills låten är slut. Det finns variationer av ett 12 bar blues progression som bara använder 8 bar innan upprepas.

Blues hänvisar till faktiska stil av låten. Blues musik har en unik rytm mönster som de flesta musiker använder för att styra deras spel. Även blues är skrivna i 4 /4, är själva rytmen mer av en synkoperade Backbeat. I stället för det normala två tre fyra /två två tre fyra korrekthet mest 4 /4 kompositioner använder blues musik en drivande rytm: "BOM BOM ba ba ba BOM BOM /BOM BOM ba ba ba BOM BOM". Detta synkoperade ger drivande rytm en 12 bar blues progression sin signatur känna och jordnära ljud.

Progression hänvisar till ackord ändringar som gjorts under en 12 bar blues riff. Flesta blueslåtar använder tre ackord-i musikalisk terminologi de är toniska, sub-dominant och dominerande sjunde. En blues låt kan vara i vilken knapp som helst, men oftast musikerna enas om nycklarna enklast för gitarrister att spela, såsom E, A eller D. När den övergripande nyckeln har fastställts, musiker följa en standard mönster när man byter ackord. De fyra första åtgärderna i tonic korda av nyckelkort om låten är i tonarten D, är tonisk ackordet D-dur. Sångare sjunger en sorgsen lyrisk över hans eller hennes liv: "vaknade i morse /Wind ylande på min dörr. " Efter den fjärde åtgärden bandet ramper upp till sub-dominanta ackord (i detta fall G-dur) och sångaren upprepar denna linje med mer brådskande: "Jag sa att jag vaknade i MOOORNING /vind ylande på min dörr. "Bandet sedan tillbaka till den ursprungliga tonisk ackordet (D-dur) och spelar ytterligare två åtgärder. är de senaste åtgärderna spelat och sjungit på olika sätt. En ny lyric införs av sångaren som lägger en twist på ursprungliga linjen: "Vet inte om jag kan göra det /Kan inte verkar hitta i golvet. " Samtidigt, bandet går över till en dominerande ackord (A-dur) med en extra not kallade ett sjunde till. Detta la notera skapar spänningar som endast kan frigöras genom att återvända till sub-dominant (G-dur) eller tonisk (D-dur). I de flesta 12 bar blues talföljder, spelar bandet ett mått på den dominerande sjunde och sedan trappa ner till ett mått på sub-dominant (G-dur) och slutligen tillbaka till den ursprungliga tonisk (D-dur).

The blues progression är svårare att förklara än det är att faktiskt utföra. Som sångare börjar det nya lyriska, musikerna spelar den dominerande sjunde ackord för spänningen, de sub-dominanta för vissa frisläppande av denna spänning och tonic för att starta hela progression igen.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.