Vad är Ska?

Ska är en musikalisk form blandning jamaicansk musik som calypso med jazz, blues eller rock. De flesta människor är bekanta med ska musik som producerats under 1980-talet av band som The Specials och Madness. Dock är äldre formen avsevärt 1980-talet. Det tros ha utvecklats så långt tillbaka som 1930-talet.

Reggae är ofta tros vara en föregångare på ska, men i själva verket ska påverkat utvecklingen av reggae. Den tidigaste ska kombinerar rytmer från New Orleans Jazz med användning av jamaicanska instrument. Piano och gitarr har också använts, och musiken var karaktäristiskt upbeat. Stress är på halv slå snarare än den traditionella räkna av jazz och rock, där stress är direkt på patrull. Denna rytm återspeglas också i reggaemusik.

First wave ska musik omfattar arbete Prince Buster, Byron Lee och Peter Tosh, som senare skulle bli känd för sina bidrag till reggae. 1964 vid Världsutställningen i New York, utförs Prince Buster, Peter Tosh och Byron Lee, utsätta Amerika ska musik, som tidigare mest hört bara i Västindien. Som rockmusiken utvecklades, var ska versioner av musik av The Rolling Stones och The Beatles registreras ofta. Detta resulterade i betydande förändringar ska, skapa en musikalisk form som skulle betraktas som alternativ snarare än mainstream. Tillägget av rock and roll tydligt påverkat andra omgången ska i slutet av 70-talet och 80-talen. Den brittiska etiketten, 2 Tone Records, inspelade flesta ska musik från andra ålder. Musiken behöll den glada slå av första omgången ska, och var en behaglig antites till punk och new wave. Flesta lyrics firade dumt. Vocal trakten var ofta en utmaning att spela in och utföra, eftersom de krävs mycket snabb verbalizations, liknande Tongue Twisters. The English Beat's, "Mirror i badrummet," är nästan omöjligt att sjunga utan en smidig tunga. Dessutom ingår nästan alla band i den andra omgången begåvade horn sektioner skiljer mycket från andra instrumental musik av tiden. kan Ska också tillgodoräknas med inspirerande rap musik, eftersom det var grillas , som talas texter baserade på rytmer från musiken. Om allt annat än percussion delar av en låt ska tas bort vore grillas ljud nästan exakt ut som rappar, men ämnet tenderar att bli lätt.

Third wave ska inträffade i slutet av 1990 och innehåller musik från band som Less Than Jake, och The Bones Fish. Den tredje omgången är ofta svårare att slå, innehåller punk rytmer. Ras jämlikhet och tolerans är typisk för den konstform.

Intresset för andra vågen ska har reemerged, och det är ganska vanligt att höra ska låtar i reklam. TV-kanalen VH1 kan delvis krediteras med det nya intresset. Kanalen sändes nyligen en show för försöken att återupprätta bandet, The English Beat. De kunde inte få alla de engelska Beat medlemmar att återvända för att spela in en låt, men sedan sätta sig i showen, är flera medlemmar i det ursprungliga bandet turnera tillsammans, och nyligen turnerade i USA.

Det är verkligen svårt att lyssna på ska och att inte vilja dansa. Eftersom de flesta av texterna är dumma, roliga och relativt tama, införande ska till barn är ofta ett bra sätt att lära barnen att dansa, eftersom de vanligtvis inte kan motstå att dansa till den smittsamma rytmer. Flesta andra omgången ska band har återges sin musik på DVD-skivor, eller har original låtar tillgängliga för nedladdning på Internet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.