Vad är Screenplay Structure?

Manus struktur hänvisar till en typ av berättelse byggnad som man lärt att skriva långfilmer längd. Även manuset struktur är en riktlinje och inte avsett att vara restriktiv eller användas för standardiserad drama, strunta i det helt och hållet skulle vara ett misstag för nya författare. Många kända manusförfattare uppmana aspirerande författare att lära sig reglerna väl, så glöm dem och skriva från hjärtat.

Traditionellt manus följa en tre handling struktur : inställningar , Main Conflict (Action) och Resolution . Varje handling är en fullständig del av det övergripande berättelse som har en början, mitt och slut eller klimax. Slutet på akt I sammanfaller perfekt i början av andra akten, eller Main Conflict, medan det slutliga klimax Akt II levererar vi till resolution i lag III. Men det finns flera orgasmer under en film, bör de bygga i intensitet.

Plot poäng är viktiga händelser i de handlingar som förändrar eller kraftigt försvårar insatser, och är strategiskt placerade vid speciella lägen att föra berättelsen framåt i en ny riktning. Lagar och pekar komplott arbeta tillsammans för att skapa en tät manus struktur som håller publikens intresse.

  • Act I-The Setup (30 sidor)
  • Act II-The Main Conflict (60 sidor)
  • Act III-Resolution (30 sidor)

akt I kallas inställningar i manuset struktur eftersom vi möta våra huvudperson och lär av hans eller hennes dilemma. Vanligen historien börjar med business as usual, hjälte eller hjältinna delta i normalt läge i livet då någonstans mellan sidorna 3 och 10, en trigger-händelse inträffar som kastar hjältens Världen i ett kaos eller förebådar problem. Omkring sidan 28, en mini-klimax och intrig punkt inträffar som snurrar talan i en ny riktning, som ger berättelsen till viktigaste konflikt i lag II. Din värsta farhågor tro vid sidan tre har nu blivit verklighet.

Akt II är i allmänhet dubbelt så länge som lagen jag på cirka 60 sidor, och är där det mesta av handlingen äger rum i manuset struktur. Akt II kan delas in i två mini-akter, med de första 30 sidor som leder huvudpersonen i djupare och djupare problem. Halvvägs genom Akt II, en annan stor tomt punkt snurrar talan i en ny riktning igen, som inleder oss i andra halvan av de viktigaste konflikten. Här huvudpersonen är en total förlust, med föga hopp om framgång. Med ca sidan 86, i slutet av akt II, historia händelser bygga till en spännande klimat slutsats. Hjälten eller hjältinnan vinner eller förlorar, lever eller dör.

Lag III: s resolution är där alla lösa ändar är uppbundna och vi ser hur kulmen påverkade andra stora tecken i historia. Act III kan vara 20-30 sidor eller bara ett par sidor, beroende på berättelsens dikterar. Den allmänna regeln när det gäller manus struktur är att få ut så snabbt som möjligt efter det slutliga klimax så att filmens känslomässiga effekten inte urholkas av ett långvarigt upplösning. Det finns flera varianter av denna grundläggande filmmanus struktur. Till exempel skrev George Lucas Star Wars som tre akter lika långa. Andra författare, som Quentin Tarantino, berättar historier ur sekventiellt för att göra dem mer intressanta och mindre förutsägbara. Apostlagärningarna behöver inte vara tids-sekventiellt så länge publiken kan följa åtgärden. Det är också viktigt att den sista höjdpunkt är den mest kraftfulla och wraps upp berättelsen på ett tillfredsställande sätt. I huvudsak berättelse struktur är helt enkelt bra berättande. Story dynamik koka ner till trovärdiga karaktärer i believable inställningar inför den svåraste utmaningen i livet. Om en sådan historia kan berättas bortser från alla regler manus struktur, skulle författaren upptäcker antagligen att en variation av strukturen begravdes i historien ändå. Med andra ord, berättar en fantastisk historia är för bra struktur som en biprodukt. Att försöka berätta en bra historia genom att få den rätta strukturen fungerar inte om historien är inte där.

Från Aristoteles Poetics till Syd Field's Screenwriter arbetsbok , har författarna varit undervisning i konsten att berätta historier genom tiderna, dissekera de mest kraftfulla berättelser för att se vad som gör dem så effektivt flytta publiken. Om du är intresserad av manus struktur, det finns otaliga böcker för att hjälpa blivande författare lära sig konsten att manusförfattande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.