Vad är Orfeus och Eurydike?

Orfeus, den legendariska lyra spelaren i grekisk myt, har behandlats i opera många gånger, med särskilt fokus på att hans hustru, Eurydice och Orfeus försök att befria henne från underjorden. Operatic behandlingar skapades av en sådan anmärkningsvärd tonsättare som Monteverdi, Telemann, Rameau, Gluck, Haydn, Offenbach, Debussy, Milhaud, och Birtwistle. Denna artikel fokuserar på de operor av Christoph Gluck, som hör till hans så kallade "reform operor. "

Gluck skrev två Orfeus och Eurydike operor: en på italienska, som kallas Orfeo ed Euridice , och en andra på franska, kallad Orphée et Eurydice . Varje opera i tre akter, med den italienska versionen av ett libretto av Ranieri de 'Calzabigi och den franska versionen av ett libretto av Pierre Louis Moline. Den italienska versionen karaktäriseras som azione teatrale, och den hade premiär i Wien på Burgtheater den 5 oktober 1762. Den franska versionen karaktäriseras som Tragédie opera och öppnade i Paris Opéra den 2 augusti 1774. Den repliker av de två versionerna av Orfeus och Eurydike är likartade, även om scenen divisionerna är annorlunda. I lag I Orfeus och Eurydike , det är samling vid Eurydice grav, med Orfeus gå nymfer och herdar i sorg. När de lämnar, växer Orfeus arg med gudarna, och beslutar att föra Eurydike tillbaka. Cupid anländer och avslöjar att Orfeus som Jove kommer att ge honom en chans att frigöra Eurydike från dödsriket: vägen är öppen, men Orfeus måste vinna över Furies genom att sjunga. Det finns ett förbud: Orfeus får inte se på Eurydike innan de återvänder till jorden, eller kommer de att skiljas åt för alltid. Orfeus inser att denna typ av beteende skulle rubba Eurydike, men han accepterar villkoren. i akt II av Orfeus och Eurydike , träder Orfeus i underjorden, och är omedelbart hotade av den Furies, liksom demoner. Han vädjar till dem för sympati, och de slutligen flyttade låta honom fortsätta sin resa till Elysium. I Elysian Fields, är Orfeus ifrågasätter saliga andar han finner, och de berättar Eurydice kommande. Hon anländer, och Orfeus börjar leda henne, utan att se direkt på henne.

lag III från O rpheus och Eurydike börjar med Orfeus s uppmaningar Eurydice att skynda på efter honom. Hon är förvirrad och misstänksam, och de hävdar, men han kan inte förklara. När Eurydike svimmar, blir Orfeus att titta på henne, och hon dör, vände Orfeus till sorg igen. Ödelagt, Orfeus är på väg att ta sitt eget liv för att återförenas med Eurydike, när Cupid tillbaka med ett budskap. Orfeus har bevisat sin trohet, och så att säga, samlar han Eurydice, levande igen, till Orfeus. Orfeus och Eurydike gå Cupido och herdarna och herdinnor i jubel.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.