Vad är New York City Ballet?

New York City Ballet är ett världsledande balett företag som har framträtt i Europa, Taiwan, Sicilien, Sydkorea, Japan, Brasilien, Australien, Ryssland, och större städer i USA och Canada. Företaget var en skapelse av Lincoln Kirstein, som ville skapa en skola där amerikanska dansarna skulle kunna utbildas av världens finaste balett lärare. Han längtade efter att skapa ett företag som utfört moderna produktioner i stället för att förlita sig på turnerande grupper av utländska dans stjärnor.

1933 ställde Kirstein en rysk koreograf som heter George Balanchine att inleda en skola för att utbilda amerikanska dansare. Två år senare bildade de ett kortlivat företag som heter American Ballet. Efter nedläggningen av American Ballet, kämpade Kirstein under andra världskriget medan Balanchine fungerat som koreograf för den berömda Ballet Russe de Monte Carlo.

Efter kriget, de båda männen återvände till sin dröm att bilda en amerikansk dance company. År 1946 grundade de baletten Society. Av 1948 bytte företaget namn till New York City Ballet. Trots de inledande kamper, skolan och företaget blomstrade och finns än i dag.

Enligt George Balanchine inflytande utvecklade företaget en onekligen amerikansk stil. Denna stil stoltsera med en blandning av ryska, italienska och franska balett traditioner med den amerikanska åtstramning av känslor och musikalitet. Som en följd av detta har New York City Ballet bli en av de mest hyllade företagen i världen. The New York City Ballet utför för 23 veckor per år. Baletten föreställningar äga rum i New York State Theater, en plats som först öppnade sina dörrar den 24 april 1964. Sedan 1966 har sin sommar teatern varit Saratoga Performing Arts Center, som också finns i New York. är Företaget består av ca 90 dansare och är den största dans organisation i USA har en repertoar på cirka 150 baletter, de flesta i koreografi av George Balanchine, Jerome Robbins och Peter Martins. Berömda tidigare New York City Ballet dansare omfatta Maria Tallchief, André Eglevsky, Melissa Hayden, Todd Bolender, Suzanne Farrell, Edward Villella, och Jacques d'Amboise. Företaget är helt inriktat på att bevara både Balanchine's ideal och banbrytande baletter. The School of American Ballet är New York City Ballet officiella skolan, som syftar till att utbilda dansare i NYCB (New York City Ballet) stil. Skolan är inrymd i The Samuel B. David Rose Building på Lincoln Center. Cirka 350 studenter från hela USA och övriga världen går det prestigefyllda balett akademin.

Balanchine förblev ledare av företaget fram till sin död 1983. Peter Martins och Jerome Robbins nämndes hans efterträdare, som fungerar som co-balett Masters in Chief. År 1990, Robbins inte längre serveras i denna egenskap, lämnar Martins som enda balettmästare in Chief.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.