Vad är Mystery Bakom Mona Lisa?

Varje år sex miljoner besökare från hela världen reser tvärs över kontinenter till Louvren i Paris för att titta undrande på Leonardo Da Vincis berömda porträtt av Mona Lisa . En oljemålning på Poppelträ, tog porträttet Da Vinci fyra år (1503-1506) för att slutföra. I århundraden senare, utlöst hans talang och påhittighet flera debatter och ett flertal teorier i en global insats för att avslöja hemligheter döljer sig bakom Mona Lisa s leende.

Vem är Mona Lisa ?

Många frågor har uppstått under årens lopp för att rätta identitet damen i porträtt . Italienarna kallar henne La Gioconda , som betyder "den lättsamma kvinna". Den franska versionen, La Joconde , bär en liknande innebörd, provocera många tankar och teorier om Mona Lisa s leende. En populär teori att damen är hertiginna av Milano, Isabella av Aragonien. Da Vinci var familjen målare för hertigen av Milano i 11 år och kan mycket väl ha målat hertiginnan som Mona Lisa . Andra forskare har förklarat att tavlan skulle skildra en älskarinna av Giuliano de 'Medici, som regerade i Florens 1512 till 1516. En nyare tanke av Dr Lillian Schwartz på Bell Labs är att Mona Lisa är den feminina versionen av Da Vinci själv. Genom digital analys, upptäckte hon att Da Vincis ansiktsdrag och den Mona Lisa är perfekt i linje med varandra.

Trots ovanstående teorier, är det idag allmänt accepterat att porträttet föreställer Lisa Gherardini, den tredje hustru till en rik florentinsk silke köpmannen Francesco del Giocondo. Faktum är titeln Mona Lisa diskuteras i Da Vinci biografi skriven och publicerad av Giorgio Vasari år 1550. Vasari påpekade att Mona är vanligen används i stället för det italienska ordet Madonna , em som skulle kunna översättas till engelska som "fru". Därför titeln Mona Lisa enkelt betyder "Fru Lisa".

Hur hon leende?

Mona lisa s gåtfulla leende har varit inspirationskälla för många och en källa till desperation i andra. 1852 hoppade Luc Maspero, en fransk konstnär, fyra våningar till sin död från ett hotellrum i Paris. Hans självmordsbrev förklarade att han föredrog död efter år kämpar för att förstå mysteriet bakom Mona Lisa s leende. Idag besökare på Musée du Louvre brottas med samma fråga: hur ser hon leende?

italienare svara på denna fråga genom att hänvisa till en målningsteknik som kallas Sfumato , utvecklats som av Da Vinci. På italienska, Sfumato betyder "försvann" eller "rök", vilket innebär att porträttet är tvetydig och suddig, lämnar sin tolkning till tittarnas fantasi. Denna teknik använder en subtil blandning av toner och färger för att producera den illusion av form, djup och volym.

DrMargaret Livingstone, en neurolog vid Harvard, förklarar att det mänskliga ögat består av två regioner-foveas, eller centralt område, och det omgivande perifert område. Foveas erkänner detaljer och färger och läser det finstilta, medan ytterområden identifierar skuggor, svart och vitt, och rörelse. När en person ser på Mona Lisa fokuserar fovea på hennes ögon, lämnar perifert område på hennes mun. Eftersom det perifera seendet är mindre exakt och inte plocka upp detaljer, skuggorna i Mona Lisa s kindben öka krökning hennes leende.

Men när tittaren ser direkt vid mynningen av Mona Lisa , inte plocka foveas inte upp skuggorna, och Porträtt inte längre verkar vara leende. Därför är utseende och försvinner Mona Lisa s leende verkligen ett attribut av tittarnas vision. Trots de många uppenbarelser från år av forskning, Mona Lisa förblir en gåta i dag. Den lysande drag av Da Vincis pensel har sett till att hon fortfarande väcker förundran, beundran och inspiration för alla som lägger ögonen på henne.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.