Vad är K-Pop?

K-pop eller koreanska pop-musik avser inte endast sådana typer av musik men på en musikalisk rörelse som svepte Sydkorea i början av 1990-talet och fortsätter att dominera. Mycket av musiken liknar det du vill höra på amerikanska stationer pop radio, men mer ofta sjungs eller knackade på koreanska. Faktum är att tidiga versioner av koreanska pop lutade sig tungt på vissa amerikanska former, såsom R B, hip hop, och lite rock och techno. Pojke och flicka band, ibland kallade bubblegum pop är mycket väl mottagen, men så är bidragen från äldre konstnärer. En av de första banden tros ha påverkat den våg av k-pop var Seo Tai-ji och Boys. Seo Tai-ji är faktiskt betraktas som en ikon av popmusik, på samma sätt som amerikaner kan se Michael Jackson eller Madonna, särskilt på höjden av sin karriär på 1980-talet. Seo Tai-ji första album släpptes 1992, och dess dansanta låtar var en enorm succé. Andra band följde snart efter och hip-hop grupper som Deux snabbt vunnit stor publik. Efter amerikanska trender, blev en mängd Teen Idols populär i mitten av 1990-talet, och k-pop har fortsatt att växa.

Enskilda konstnärer visar stor experiment i sitt arbete. Idoler like Seo Tai-ji har skapat mycket dansant album och sådana som doppas i heavy metal och alternativ rock och innehåller praktiskt taget inga danser. Under 2000-talet, har visor från K-artister pop blir vanliga, men du kan inte märka k-pop som allt en typ av musik, eftersom individer och band skiljer sig så mycket. En internationellt erkänd medlem av Denna rörelse är regn eller Jeong Ji-Hoon. Efter att ha börjat i pojkbandet Fanclub, inte en mycket populär och långvarig grupp, Rain vände sig till en solokarriär. Den Multitalanger Rain dansar, sjunger och agerar, och han har blivit populär inte bara i Sydkorea, men i omgivande länder i Asien. Han är välkänd i Japan, Taiwan, Thailand, Indonesien, och även i delar av Kina.

Även om USA ofta berörs mest med musik från det egna landet eller i Storbritannien, regn och k-pop rörelsen har skapat betydande meddelande. Regn utsågs en av de 100 mest inflytelserika personer i Time Magazine under 2006. Hans utseende gav honom en plats i 2007 års lista över People Magazine's vackraste människor. p

Regn kan bäst beskrivas som den koreanska Justin Timberlake, multi-begåvade och oerhört populär. Han har utgjort en viktig del av hallyu. Hallyu beskrivs bäst som utspridning sydkoreanska populärkultur, och det blir omringad av många, särskilt i omgivande länder i Asien. Detta inflytande kan delvis förklaras av Rain popularitet i länderna runt omkring sin egen.

Mycket som USA upplevde den brittiska invasionen av rockstjärnor på 1960-talet, k-pop är säkert att göra sin egen inbrytningar i andra kulturer, och många av dess stjärnor internationellt kända. Även musik av k-pop fortfarande ofta kommer från amerikanska former, är några av de mer experimentella artister läggs nu till de former och blanda dem på olika sätt att skapa helt ny musik, som erbjuder lyssnare över hela världen en chans att höra något nya och spännande.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.