Vad är Jade?

Jade är en sten värderas för sin skönhet och nytta. Termen jade är faktiskt tillämpas i två olika stenar: jadeitite och NEFRIT. Båda dessa stenar uppvisar liknande drag, som har ungefär samma hårdhet, färgskala, och förmåga att lyftas. Jadeitite är mer sällsynt sten, och som sådana brukar vara betydligt dyrare.

Jade visas historiskt hela världen i olika kulturer, men är kanske mest känd som sten i Kina. Jade har använts i Kina som går tillbaka nästan sju tusen år, som används både dekorativa sniderier och mer praktiska saker. Hela Kinas historia jade har varit viktig, både för vanligt folk och olika härskare.

mytiskt, den högt värderade smaragdgrön jade sades bokstavligen vara månsken kristalliserat. Med etableringen av det kinesiska dynastiska, blev känd jade som det kejserliga stenen, som används som material för otroligt utsmyckade föremål, inklusive den berömda jade Armor vissa härskare begravdes i. Bara NEFRIT är vanligt förekommande i Kina, men med början i 19th century jadeitite importerades från närliggande Burma, och blev ett varierat utbud, som kallas Kingfisher jade.

Jade var också viktig i den historiska Amerika, där det var ganska sällsynt och därför mycket värdefull. Många ceremoniella objekt var skapad av jade utvunnet från dagens Guatemala, och det användes också som ett medium på vilken man kan skriva hieroglyfer. Trots att ingen kultur kommer någonsin att verkligen konkurrera med kineserna för invecklade och skönhet jade sniderier, många av dessa Mesoamerican artefakter är verkligen fantastisk. I många delar av världen jade ses som en sten som symboliserar lycka, och tänkte att erbjuda skydd. Jade amuletter finns i mer än en kultur, vilket jade beskyddare statyetter. Egyptierna trodde att det ingår personlig harmoni, och använde det i sin konst därefter.

Kemiskt sett NEFRIT jade består av ett mineral som kallas aktinolit , ett mineral hög i både magnesium och kalcium. Det är ganska svårt, och det är sannolikt att många tidiga kulturer började värdera den så högt eftersom det visade sig vara ett idealiskt material för dig som vill hantverk vapen och verktyg.

Värdet av jade varierar kraftigt beroende på smak i en region, och historien om jade själv. Smaker för jade är olika i olika kulturer, och kostnaderna kommer att återspegla detta. I många västerländska länder, till exempel de högst värderade sorter av jade är de med de mest levande gröna-särskilt de som nästan verkar smaragd i Hue. I Kina, å andra sidan, jade det är nästan vitt, eller jade med färgtoner av gult, är mycket värdefull.

När du vill köpa jade, är det viktigt att se till att du verkligen får vad du ger dig ut för att köpa. Medan termen jade rimligtvis kan användas för att beskriva antingen NEFRIT eller jadeitite, är det ofta också används för att hänvisa till serpentin, Vesuvianite, grön kvarts, karneol, och andra stenar. På grund av de frågor som måste beaktas, och på grund av många olika, mindre stenar säljs som jade, är det starkt rekommenderat att jade köpas genom en ansedd återförsäljare, om du inte är säker på din egen förmåga att värdera stenarna.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.