Vad är Danse Macabre?

Danse Macabre eller Dödsdansen, är ett konstnärligt tema, framför allt i medeltida konst, i vilken en personifierade Döden samlar människor från alla samhällsskikt. Folket är vanligtvis visas som skelett eller lik i en procession, ofta dansande. Alternativt kan dansen vara runda i formation, och dansarna kan förekomma i deras levande form med skelett som danspartner. Den Danse Macabre, nyktra men ofta mörkt komiska, gör den grad att vi alla är lika i graven. Temat för Danse Macabre har använts sedan den 15: e århundradet i målningar, teater, musik, litteratur, och senare i filmen. Den Danse Macabre började användas i illustrationer som predikan texter i början av 15: e talet , datum och de tidigaste målningen av temat, en fresk i den parisiska kyrkogården i Church of the Holy Innocents, från 1424. I dessa tidiga exempel, användes Danse Macabre att lägga fram ett moraliskt budskap genom att påminna publiken om fåfänga jordiska rikedomar, makt och skönhet. De människor vanligtvis skildras i Danse Macabre tavlor är utvalda för att vara representativ för en sådan dödlig härlighet: gemensamma faktorer är en kung, en påve, en ungdom, en vacker flicka, och ofta en bonde, med för att visa att de andra är inte bättre än den lowliest människor i döden.

många medeltida Danse Macabre målningar, särskilt stora fresker, även en text som skildrar dialogen mellan död och hans offer. Liknande dialoger användes som texten i medeltida resande spelar, och böcker med Danse Macabre ritningar och text dag från mitten-15th century. Musikaliska kompositioner inspirerade av Danse Macabre ingår verk av Franz Liszt och Camille Saint-Sa? Ns. Den Danse Macabre allegori är typisk senmedeltida sedvänjorna, som blev mycket pessimistisk och sjukliga som ett resultat av den förödande epidemi av det 14-talet. Känd som digerdöden och allmänt tros ha orsakats av böldpest, hävdades det någonstans mellan 33 och 66 procent av Europas befolkning och gjorde de överlevande är mycket medvetna om sin dödlighet. Mycket av den konst och musik härrör från denna period behandlar teman av död.

Ordet makabra , som används för att beskriva någon sjuklig eller dödsfall i samband konst eller litteratur, är en hänvisning till Danse Macabre. Ursprungligen är den franska termen tros ha grundats på det latinska Chorea Machab? Orum eller "Dance Of The Maccabees," förmodligen att hänvisa till oangenäm martyrskap en familj på åtta beskrivs i den bibliska texten 2 Maccabees.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.