Vad är Blaxploitation filmer?

Blaxploitation filmer är en genre av film som nådde sin höjdpunkt i popularitet på 1970-talet i Amerika. Inriktning en amerikansk publik, används dessa filmer en mestadels svarta rösterna och innehöll historier som utspelar sig i urbana Amerika. Oftast hade blaxploitation filmer en låg budget inriktad på marknadsföringskampanjer, och innehöll soul och funk soundtracks musik. Termen blaxploitation är en kombination av orden "svart" och "utnyttjande. " I Hollywood, utnyttjande filmer lågbudget filmer som är beroende av catchy element, till exempel Gore, våld eller sexuellt innehåll, att locka en publik. Den första blaxploitation filmen att få stor uppmärksamhet i media var Sweet Sweetback s Baadasssss Song . Denna film 1971 fokuserade på en svart mans flykt från vita poliser efter att ha flytt ur häktet. Sweet Sweetback s Baadasssss Song featured många teman som skulle bli stöttepelare i genren, inklusive effekterna av förtryck av den svarta befolkningen och farlig värld av droger, militanta grupper och gäng. Filmen visade sig oväntat populär och är ofta betraktas som ansvarig för lanseringen av blaxploitation genre.

Troligtvis den mest kända filmen med blaxploitation filmer 1971 klassiska actionfilm, Shaft . Med Richard Roundtree som detektiv John Shaft, går filmen i en värld av stadsliv präglats av våld och gäng. The soundtrack, till stor del av musikern Isaac Hayes, featured den berömda "Theme from Shaft ", som senare vann en Oscar för bästa sång 1972.

Trots överklagandet en riktad film genre till en underrepresenterade typiskt minoritet, blaxploitation filmerna möttes med snabba kritik. I sin skildring av den afro-amerikanska världen, fokuserade filmerna i hög grad på mörka underströmmar i samhället och främja många felaktiga stereotyper om svarta människor. Organisationer som National Association for the Advancement av Colored People (NAACP) kämpade mot filmerna, med tanke på dem både rasistiska och skada för insatser mot jämlikhet.

Oavsett kritiken var blaxploitation filmer bidragit till att utveckla sin röst svarta filmskapare i Hollywood. Moderna filmskapare som Spike Lee och John Singleton har aktiverats på framgångarna med filmer gjorda speciellt för African American publiken att skapa filmer som är relevanta och viktiga för både film världen och den verkliga världen. Trots cheesy och lite meningslöst att många av de tidiga blaxploitation filmerna, de var säkert avgörande i skapandet av en mer balanserad och diversifierad film landskap.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.