Vad är Barberaren i Sevilla?

Pierre-Augustin Beaumarchais skrev en pjäs på franska med titeln Le Barbier de Séville - Barberaren i Sevilla -den första i en tilltänkt fyra pjäser om en karaktär som heter Figaro, 1772. Det var att ligga till grund för många operor, varav den mest kända är dessa fyra:

  • en tysk version av tonsättaren Friedrich Ludwig Benda med ett libretto av Gustav Friedrich Wilhelm Grossman 1776;
  • en italiensk version av kompositören Giovanni Paisello med ett libretto vars författarskap är osäkert, men sannolikt av Giuseppe Petrosellini 1782;
  • en italiensk version av tonsättaren Nicolas Isouard från samma librettot som Paisello som runt 1796, och
  • en italiensk version av tonsättaren Gioacchino Rossini ur ett libretto av Cesare Sterbini.

Rossinis version av Barberaren i Sevilla är en commedia i två akter och hade premiär i Rom på Teatro Argentina den 20 februari 1816, vilket gör det förvånande att det är sagt ha skrivits 1816. Hur är detta möjligt? Rossini skröt för Richard Wagner 1860 att han komponerade Barberaren i Sevilla i tolv dagar! Operan floppade på den första natten, med olyckor på scen och förespråkare av Paisello orsakar störningar. Men operan blev en succé i ungefär ett år, och i dag står som en av de mest populära av alla operor.

Historien om Barberaren i Sevilla äger rum i Sevilla på 1600-talet, där greve Almaviva är romantiskt intresserad avdelningen av Dr Bartolo, Rosina, vars vårdnadshavare går mycket ändar skydda henne eftersom han vill gifta sig med henne själv. Eftersom han vill Rosina att älska honom för sig själv, inte hans pengar, greven är förklädd som en student vid namn Lindoro. Efter ett ineffektivt serenad Rosina, greven och Figaro, Barberaren i Sevilla, träffas, och greven lär sig att Figaro-på grund av sin roll som barberare, etc. - Är ofta i Dr Bartolo hus. Rosina visas på balkongen när de talar och droppar "Lindoro" ett meddelande. Dr Bartolo inte riktigt ser det, är dock medveten om att något är på gång, så leder han iväg för att slutföra sitt bröllop planer, ge order att ingen in i huset.

Lindoro sjunger en serenad till svar tonen, men Rosina blir avbruten innan hon kan svara, och männen bestämma att komma in i huset och formulera en komplott för att genomföra detta, vilket innebär greven dölja sig själv som en berusad soldat som varit inkvarterade i huset. Figaro talar sitt sätt och samtal med Rosina, upprörde Bartolo. Don Basilio, staden musiklärare och äktenskap mäklare anländer, och håller med Dr Bartolo att brådska behövs, särskilt som den attraktiva Greve Almaviva är ryktet att vara i stan, och de komplott för att förtala honom att få honom att lämna. Rättsakten slutar med soldatens utseende, följt av ingången Basilio och Figaro, med stor förvirring, ett försök till gripande av soldaten, som på något sätt undviker fängslad.

I akt II i Barberaren i Sevilla, anländer Almaviva i huset utklädda till Don Alonso, enligt uppgift en musiklärare skickas med Don Basilio, som sägs vara förhinder. Don Alonso tjänar Dr Bartolo förtroende genom att anförtro sig att han uppsnappat ett meddelande från Greve Almaviva till Rosina och att han kommer att övertyga Rosina att greven är inte att lita på i samband med den musiklektion. I motsats till detta löfte, greven väntar tills Bartolo somnar och använder den lektionen för att ytterligare domstol Rosina.

Det börjar med att Don Basilio har ingen kunskap om Don Alonso, inser Dr Bartolo vad som hänt och avgör till Ons Rosina omedelbart sända en notarie. Han berättar också Rosina att Lindoro agerar på grevens räkning, som retar henne, så att när Figaro och greven Enter-ha klättrat en stege till balkongen, snarare än att använda dörren-de har en hel del förklarande att göra. Den tid det tar att övertyga Rosina i grevens goda avsikter är tid då någon tar bort stegen. Men när Don Basilio anländer med en notarie, han mutade med en ring och ett dödshot, och vittnen giftermålet Rosina till greve Almaviva, snarare än att DrBartolo, som går med soldater när det är för sent. Dr Bartolo accepterar sitt nederlag, och alla firar.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.