Vad är Ballet?

Ballet utförs idag skiljer sig mycket från sitt ursprung. Ursprungligen termen baletten tillämpades på renässansens danser av den italienska domstolen. Endast utföras män, som någon form av egenskap ansågs skamligt för kvinnor. Män klädda som kvinnor dansade kvinnliga rollerna. Även balett anses ofta franska, var dansade de första baletter i Italien. Men som balett fortskred, blev den franska innovatörerna av modern balett.

Franska former av balett infördes balett för både män och kvinnor. Kvinnliga dansare var fortfarande sällsynt. Många av rörelserna i modern form härrör från den franska införandet av domstol baletter som beställts av Katarina de Medici på 1500-talet. På grund av den kvinnliga klänningen modet, var rörelserna männen viktigare än kvinnor. Women fötter rörelser kunde knappt ses under sina långa kjolar. Full kjolar, utarbeta peruker, och senare korsetter ytterligare försvårat kvinnornas dans. Högklackade skor som bärs av både män och kvinnor begränsas hoppning, eftersom landningen var osäker. på 1600-talet bildades professionella danskompanier. Jean Baptiste Lully's Acadamie Royal de Musique existerar fortfarande, men företaget fortfarande utbildade hovfolk samt yrkesutövare. Föreställningar på scener radikalt balett. Tidigare visade publik dansare från tre håll. Nu satt publiken framför scenen, vilket innebar förändringar av koreografin att visa dansarna sett från en vinkel. I slutet av 1600-talet hade blivit kvinnlig dansare mer acceptabelt. Två rivaliserande dansare, Marie Ann Cupis de Carmago och Marie Salle krediteras med förändrade balett för kvinnor. Salle lyfte hemlines så att folk kunde se hennes fotarbete. Carmago koncentreras på atletiska utställning av hopp, som gjordes lättare när hon tog bort klackarna från hennes skor.

Ballet var ofta en del av opera, som nu inte är fallet. I den 19: e århundradet, visar den moderna formen i Sylfiden . Romantisk balett är den första att funktionen dansare i toe skor (en pointe). Marie Taglioni krediteras som den första att använda en pointe. Hissar, hopp, och innehar är kännetecknande för romantisk balett, och tår skor lånade en eterisk kvalitet att de kvinnliga dansarna som framställs ofta älvor och andra mytiska varelser. I det 20th århundradet, dyrkas alla länder övar balett Margot Fonteyn, som dansade i en Tutu, en dräkt som utvecklades först i slutet av 19th century. Dance delar featured nu lika svårt delar för män och kvinnor, och termen "Prima Ballerina" kom i bruk, det vill säga den kvinnliga stjärnan i en dans företag. Begreppet främsta dansare, är nu ofta föredra framför prima ballerina, eftersom den senare termen tenderar att representera något som liknar snobbishness. I Amerika, dansen bolag bildat av George Balanchine oerhört inspirerad balett. Ryssarna hade stort inflytande på dans med företaget Ballet Russe.

är

Idag balett ses i många olika former. Man ser modern balett koreograferad till mycket modern musik, men många föredrar fortfarande den traditionella typen av fotarbete i baletter som "Svansjön". Ballet tolkar musik genom en rad olika accepterade rörelser. Mer moderna former kan innehålla delar från andra dans traditioner, men traditionalisterna ser detta som en misskreditering av denna månghundraåriga konstform. Ur historisk synvinkel har balett alltid varit stadd i förändring, och den nuvarande formen är lite drygt 100 år gamla.

Fantastic manliga dansare som Mikhail Baryshnikov fueled sent 20th century intresse för balett. Hans arbete var helt fantastisk, och en föregångare till det fantastiska arbete Ethan Stiefel, anses idag en av de bästa manliga balett konstnärer. Amerikanerna blev reinterested i balett efter utgivningen av filmen, Vändpunkten under 1970-talet, med Baryshnikov. En nyare film, Center Stage funktioner Stiefel, liksom Sascha Radetsky, en annan fantastisk manliga dansare. Filmen är ett utmärkt inne titta på balett världen, baserad på en film formel liknande den i 42nd Street .

Ballet dancing är särskilt hårt på den kvinnliga. Kvinnor måste vara mycket tunn, och verkar nästan flickaktiga i figur och framkallar en epidemi av anorexi och bulimi bland kvinnliga dansare. Detta ledde till att flera företag fastställs riktlinjer för att kontrollera vikten av dansare och mer noggrant titta på dem på tecken på dessa ätstörningar. De flesta dansare erkänna att trots denna vaksamhet, ätstörningar är fortfarande frodas och färgar av vad som annars är en vacker konstform.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.