Vad är 15 minuter av berömmelse?

kända pop-konstnären Andy Warhol föreslog en gång i en intervju att det i framtiden skulle alla bli kända i 15 minuter. Även Warhol talade dessa profetiska ord långt före ankomsten av dokusåpor och kändis-kanaler biografi, begreppet 15 minuter av berömmelse har visat sig vara i stort sett sann i modern popkultur. På grund av långvarig exponering för en realitet tv-serie eller en kort men minnesvärd möte med en kändis eller annan offentlig person, en regering intern, en hemmafru med tvillingar och sextuplets eller en professionell prisjägare alla kan få åtminstone 15 minuter av berömmelse. När den tilldelade tiden i allmänhetens ögon har förflutit, dock dessa ögonblick kändisar ofta tona tillbaka i glömska.

Innebörden bakom "15 minutes of fame" fenomen är att en sådan status har en bestämd hållbarhet . Berömmelsen klockan börjar löpa när en person får sin första exponering i massmedia. 15 minuter i uttrycket antyder en mycket flyktig tid, knappt tillräckligt med tid för noggrann offentlig granskning eller kontroll. I huvudsak skulle berömmelse och allmänheten vara över strax efter det började. Denna cykel av relativ glömska, kan omedelbar stjärnstatus och abrupt tillbaka till dunkel vara mycket störande och förvirrande för deltagaren.

Ganska ofta uttrycket används tillsammans med den uppfattade slutet av en persons tid i offentlighetens ljus. När en marginell kändis eller dokusåpor karaktär fortsätter att söka publicitet och uppmärksamhet efter en föreskriven tid, kommer kritikerna säger ofta hans eller hennes 15 minuter av berömmelse är klart över. Om ett ögonblick kändis eller amatör performer visade faktiskt sant talang eller uthållighet under sin korta tid i rampljuset, kritiker och allmänheten kan faktiskt betraktar honom eller henne en potentiell stjärna. Om personen inte gör en sådan förbindelse med allmänheten, han eller hon har troligen använt upp alla tilldelade minuter men måste hitta ett annat sätt att fullfölja.

Ibland kan en persons 15 minuter av berömmelse kan vara en fråga om offentlig debatt. En marginell politisk kandidat, till exempel, kan ses som en blixt i pannan med lite uthållighet, annars kastas som en potentiell spoiler i de allmänna valen. En artist på en nationell talangjakt kan ha sjungit en låt bra, eller han eller hon skulle kunna fortsätta att vinna tävlingen. Allmänheten och kritisk diskussion ofta centrum kring denna persons upplevda 15 minuter av berömmelse. En del blivande kändisar och offentliga personer inte ens överleva offentlig granskning för hela 15 minuter, medan andra kan tilldelas extra tid att visa sig värdiga av media och offentlig uppmärksamhet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.