I typografi, vad är en Dingbat?

En dingbat är ett typografiskt prydnad, eller en symbol som en pil eller ett pekande finger. Dingbats har en lång och lysande historia i typografi, trots deras något humoristiska namnet. Många typ gjuterierna fortsätta att producera Dingbats för människor som arbetar med letterpresses och Dingbats finns även i form av digitala typsnitt för människor som arbetar med datorer. Många datorer levereras med flera dingbat teckensnitt installerade, och det är möjligt att få mer. När man först började inställningen saker i typ började skrivare utvecklar också prydnadsföremål. Skrivarens ornament serveras flera funktioner. I den första meningen, bröt de upp det tryckta materialet i en konstruktion, vilket gör det enklare att läsa och mer estetiskt tilltalande. De var också helt enkelt pryd, naturligtvis, som namnet antyder, och de har också ockuperat blanktecken som kan ha sett obekväm i en färdig pjäs.

Classic skrivarens ornament kan vara mycket små, diskreta former, eller de kan ske i form av dekorativa rullar, band och linjer. De flesta använder "dingbat" att hänvisa till ett enda särskild symbol, snarare än att den dekorativa gravyrer som en gång prydde kanterna av många utskrivna sidor. Dingbats kallas även typografiska ornament eller bara prydnader.

Dingbat stilar kan ta sig många former. Vissa använder blommotiv, då de är allmänt kända som fleurons. Andra kan vara mer geometrisk stil, eller så kan efterlikna djur eller naturliga funktioner. Dingbats kan också vara en symbolisk funktion, kan vara fallet med ett pekande finger positionerade för att markera en textrad och matematiker kan använda Dingbats för unika matematiska symboler.

Historiskt sett har hållit skrivare sina smycken i separata Typ fall, även om vissa teckensnitt anlände lager med flera utsmyckningar som skulle lagras med dem. Prydnader delades efter storlek, så att en skrivare snabbt kunde hitta, till exempel en 14 punkters dingbat passa in med 14 punkters text. De kan också vara anpassade utformas och snidade i trä eller stämplas i bly, traditionella material används för att göra Movable Type. Dessa skrivarens blomstrar kunde förvandla en vanlig handling i ett mästerverk av konst.

Digitized Dingbats kommer i form av en fullständig typsnitt, men vissa kan skapas genom att skriva alfanumeriska koder . En standardiserad kod sk Unicode kan användas för att visa ett stort antal vanliga symboler, från grad tecken på en temperaturmätning till Europa symbol används när man diskuterar EU-pengar. Många företag som tillverkar datorer typsnitt också göra flera dingbat teckensnitt för typografer att använda.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.