Hur kontrollerar jag Relief (Bow) i min gitarr hals?

En gitarr hals kan se platt vid första anblicken, men en närmare undersökning kommer att visa att de flesta halsar har en lätt framåt båge eller lättnad till dem. Denna lilla mängd lättnad håller strängar från surrar mot fret toppar, särskilt när chorded. En truss rod går internt genom längden på halsen för att hjälpa till att upprätthålla en behaglig viss båge. När truss rod är rätt inställda och resten av gitarren är rätt konfigurerad, bör det vara ett nöje att spela. Det är en bra idé att mäta nacken befrielse från tid till annan, särskilt om du har märkt att gitarren har blivit svårare att spela. Det kan vara så att befrielse har ökat. Detta kan inträffa som en följd av ändrade snöre mätare, utsätta instrumentet för extrema väderförhållanden eller fukt, eller som ett resultat av ren tid. Om halsen behöver justeras, det är lätt att göra. Om halsen är inte i behov av justering men gitarren har problem kan du leta någon annanstans för den skyldige. Att mäta hals lättnad behöver du ett bladmått och en capo. Placera ett capo på första bandet, sedan använda fingret för att fret E-strängen (översta strängen) närmast där halsen fördjupar att gå kroppen. Om du har två capos som är ännu bättre eftersom du kan hålla båda händerna fria. Den fretted strängen kommer att skapa en rak linje eller "plan", och lämnade en liten lucka över bandet toppar. Denna lucka avslöjar graden av bågen.

Eye skillnaden att hitta det största utrymmet mellan toppen av ett band och botten av E-strängen. Det kommer sannolikt att ungefär halvvägs ner i halsen på den femte eller sjätte bandet. Slip ett bladmått i gapet att mäta det. Det finns inget enskilt mått som representerar ideal lättnad för alla gitarrer. Den mest effektiva graden av båge varierar mellan de enskilda instrumenten, och är också delvis av strumming eller plocka stilar och string val. Som sagt, en allmän riktlinje för jazz-entusiaster eller personer som kan snabbt kan lätt plocka vara en lucka på ,004 till ,006 inches (. 102 -. 152mm). Tyngre strummers, rockers, eller de som gillar lättare bedöma strängarna kommer förmodligen bli lyckligare med en lucka som faller mellan ,007 och ,012 inches (. 178 -. 305mm) för att undvika oönskade sträng surr.

Om båge gap är överdriven, det truss rod kan justeras för att minska och stöd för återvändande gitarren till optimal spela skick. Om det inte finns något glapp alls (dvs. sträng lägger på bandet toppar), är halsen antingen döda platt eller back bugade. En truss rod justering kan också hjälpa till i detta fall, genom att öka lättnad. Om staven är redan anpassat ut, byta till en tyngre mäta sträng kan ge viss lättnad.

Om du bestämmer dig för att justera truss rod, re-åtgärd hals bow mellan varje justering för att undvika alltför rättelse. Observera också att även om en dåligt justerad hals kan orsaka sträng buzz, kan du också få surrade med en perfekt justerad hals. Detta kan inträffa om problemet ligger i en sliten mutter, till exempel, är att låta åtgärden (strängar) att sitta alltför låg. Slutligen bör mäta graden av befrielse inte förväxlas med att avgöra vilken åtgärd eller hur hög strängarna sitta utanför greppbrädan när unchorded.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.