Hur kan jag läsa noter?

lära sig läsa noter är förvånansvärt enkel i sin mest grundläggande nivån, även om det kan ta lite tid att bli kunnig inom det. Många människor kan lära sig läsa noter i långsam hastighet inom en dag eller två studier, men det kan ta veckor eller månader att lära sig syn läsa med en hastighet tillräcklig för att spela alla utom de långsammaste sångerna.

Det första steget till att lära sig läsa noter är att lära dig runt i musikalen nuvarande personal i noter. Oftast består denna av fem parallella linjer. Anteckningar är placerade på denna personal, som anger vad notera de egentligen är. Form av anmärkning och närheten till noteringen till andra anteckningar ger ledtrådar till hur noterna ska spelas upp. Innan du lära dig att läsa noter måste du identifiera hur du kommer att läsa dem. Du gör det genom att leta efter klav symbolen till vänster för personalen. Den vanligaste klav är G-klav, vilket är det musik för stränginstrument, mest träblås, högre gällt bleckblås, högra mest pianostycken och sång varierar från tenor till sopran, är skrivna i. Den klav är också ibland kallas G-klav, eftersom den lägre slinga av klav cirklar den andra raden av personalen, vilket är en anpassning G not vilar på.

För att kunna läsa noter på i G-klav, kan du använda en mnemonic anordning för att minnas vad linjerna representerar vad anteckningar. Läsa underifrån, raderna E, G, B, D och F. Detta kan bli ihågkommen av mnemonic Every Good Boy Deserves Fudge. Avståndet mellan linjerna igen från botten upp, är F, A, C och E, helt enkelt stava ordet face . Så hela klav, från den nedre raden på översta raden, är: E, F, G, A, B, C, D, E, F Andra vanliga klav som används när du lär dig läsa noter är basen klav. Detta är klav används för vänster hand mest pianostycken, på fagott, bas, och ju djupare gällt bleckblås, liksom nedre delen av vokala skala. Den Bass Clef är också ibland kallas F-klav, eftersom den loopar runt vila på fjärde raden från slutet, som är dess F anteckning.

För att kunna läsa noter på basen klav, kan du använda en mnemonic anordning för att minnas vad linjerna representerar vad noter, om än inte lika lätt en anordning som för G-klav. Läsa underifrån, linjerna är G, B, D, F, A. Detta kan sparas på mnemonic Bra Boys Don't Fine Alltid. Avståndet mellan linjerna igen från botten upp, är A, C, E och G. Detta kan bli ihågkommen med mnemonic alla kor äter gräs.

Med dessa förstås två klaver, kan du börja lära sig läsa noter. Det finns ett antal små noteringar som hjälper dig att veta vad nyckeln musiken är, vad tempo det skall spelas på, och konstigt engångsposter att följa med, men alla kan lära senare. Börja läsa noter allt som är viktigt är att få till en punkt där genom att bara titta på en anteckning du vet vad notera det, snarare än att falla tillbaka på att räkna ut rader eller blanksteg. Detta tar bara tid och tålamod, men när det händer, kommer det att verka så enkelt som att läsa en mening skriven på engelska.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.