Vem är Telemann?

föddes i Magdeburg, Tyskland år 1681 var Georg Phillipp Telemann självlärd tonsättare. Mer känd än Johann Sebastian Bach när de båda var vid liv, var Telemann också en samtida av Antonio Vivaldi och en vän till George Frideric Handel. Telemann kallas ibland den mest produktiv tonsättare genom tiderna, krediteras med över 800 bevarade verk. Han kan ha skrivit mer än 3000 kompositioner, men många av dessa har försvunnit.

Telemann far avled 1685, och han uppfostrades av sin mor. Vid 12 års ålder hade han komponerade sin första opera, och som svar, konfiskerade hans mor hans musikinstrument och skickade honom till en ny skola för att försöka förmå honom från en karriär inom musik. Planen slint eftersom Telemann talang uppskattades av skolan överintendenten, och han kunde fortsätta att bedriva sina musikaliska studier, om än hans egen.

Telemann fortsatte vidare till gymnasiet och fortsatte sin egen undervisning i musik, att lära sig spela instrument i träblås, brass, och string familj, inklusive blockflöjt, fiol, flöjt och trombon. Enrolling vid Leipzig universitet med avsikt att studera juridik, var hans tjänster som kompositör snart beställdes för att stadens kyrkor, och hans musik karriär började ta fart.

Telemann grundade en Collegium Musicum att utföra hans musik, och följande år vara blev chef för stadens operahus och en kyrka Cantor, med hans framgång i opera vållat viss bitterhet i Johann Kuhnau, chef för musik i Leipzig. Telemann fortsatte i 1705, tar ställning kapellmästare i Sorau där han stannade två år och består främst sviter och närmanden. Efter flera andra rörelser, utnämndes han som sångerska i domstol i Eisenach, där han träffade Johann Sebastian Bach.

1721 utsågs Telemann till positionen att han skulle hålla för resten av sin karriär: han blev musikchef av de fem största kyrkorna i Hamburg. Han skrev två kantater en vecka och annan sakral musik, undervisade musikteori och sång, styra lokala Collegium Musicum, och för en tid även regisserat lokala operahuset. Telemann ansökt om Kuhnau position i Leipzig när det blev ledig, och erbjöds position, men vägrade att istället vända erbjudandet till sin fördel genom att använda det för att få en löneförhöjning i Hamburg.

Runt 1740 vände Telemann intressen mot teori, med en motsvarande nedgång i sin sammansättning, men han skrev oratorier under denna period. Intresset för Telemann arbete minskat efter hans död, men en textkritisk utgåva av hans verk på 1950-talet drevs ett återuppvaknande av intresse, och hans verk nu vanligtvis spelas och registreras. Suite i A-moll för Recorder, stråkar, och generalbas och Viola Concerto i G-dur är bland hans mest kända verk.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.