Vem är Schubert?

Franz Peter Schubert var en österrikisk tonsättare född i Wien 1797 och dog där 1828. Liksom Beethoven, som föddes 27 år tidigare, men dog bara ett år tidigare, levde han mellan den klassiska och romantiska tidsepoker. Schubert växte upp i en musikalisk familj. Han spelade viola i familjen stråkkvartett, och hans far och äldre bror lärde honom musiken. Efter att ha studerat orgel med församlingskyrkan organist vann Schubert ett stipendium och möjlighet att fortsätta sina studier, framför allt med Antonio Salieri, konstaterade rival av Mozart. Samtidigt, utbildade sig till lärare och gick med sin far, också lärare, och blev assistent i en skola som hans far hade grundat.

Hans första pjäser var i olika genrer: ett piano duett, närmanden, kammarmusik, tre stråkkvartetter, och operett som lämnades oavslutat, och en sång. Mellan 1813 och 1815, ökade sin produktivitet, och han skrev fem stråkkvartetter, tre mässor, tre symfonier, hans första opera, men för det mesta, skrev han låtar. Det var under denna period som han först som en dikt av Goethe till musik: "Gretchen am Spinnrade" ( "Gretchen vid spinnrocken"). Och det är i denna period som hans arbete krediteras utgöra grunden för den musikgenre som kallas den tyska ljög eller konst sång. Han fick ett par års paus från undervisning och under denna tid han infördes för att Johann Michael Vogl, vars överlämnanden av Schuberts sånger blev oerhört populära, men ändå, han var tvungen att gå tillbaka till undervisningen för att försörja sig fram till sommaren 1818. I detta år skrev han sin sjätte symfoni och med hans rykte växande, hade han uruppförandet av den italienska Uvertyr i C-dur i Wien.

År 1819 satte han sin första allmänt kända piano arbete, Pianosonat i A-dur samt Trout Quintet och ett antal låtar. Vogl sponsrade och medverkat i en produktion av Schuberts opera Die Zwillingsbrüder (The Twin Brothers) 1820, och prestanda andra verk följde. Likväl kan Schubert inte hitta en förläggare för sitt arbete.

År 1821, det oförändrade: ett plan av sina vänner att publicera ett av hans verk genom teckning var framgångsrikt, och så hans karriär i tryck påbörjades. Parterna uppkallat efter honom- Schubertiaden , där hans sånger och dansmusik var featured blev populär. Men hans oro var att bli välkända i opera, och han lämnade ett antal verk inte slutförts under 1821 och 1822 som han utförde detta mål. Hans Unfinished Symphony är från denna tid, liksom hans kontraktion av en venerisk sjukdom. Han skrev Piano Sonata in A Minor 1823, och samma år, sångcykeln "Die sch? ne Müllerin" ( "The Fair Maid of the Mill"). Men hans opera Fierrabras avslogs för produktion. 1824 fann honom lever i fattigdom och ohälsa med mycket sång föreställningar, men med hans operor fortfarande förbises. Offentliggörande av hans verk vände sin ekonomiska situation.

Men sedan han misslyckats i sina försök att ersätta Salieri som kapellmästare när Salieri pensionerad, verkade Schubert att ge upp såväl på att etablera sig och på att främja hans operor, men hans konkurrens imponerande bitar fortsatt. Det var nära slutet av sitt liv som han komponerade sin stora Symphony in C, Winterreise, och Stråkkvintett i C-dur. Schubert gav den sin ende offentlig konsert i mars 1828 och dog i tyfus i november.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.