Vem är Pachelbel?

Det är troligt att fler människor känner till musikstycke kallas Kanon i D, även känd som Canon in D, än vet fullständigt namn eller något av historien om kompositören Johann Pachelbel. Skrivet i 1680, är det fortfarande en mycket populär pjäs på bröllop, och har varit föremål för ett brett spektrum av tolkningar, inte tala om parodier, som alla håller sextonhundratalet kompositörens namn lever i det tjugoförsta århundradet.

föddes Pachelbel i Nürnberg, Tyskland 1653. Visar exceptionell talang som barn, Pachelbel studerade musik vid universitetet i Altdorf, och när han var tvungen att lämna på grund av ekonomiska svårigheter, som ett stipendium student vid Regensburg Gymnasium poeticu. I sin Extracurricular studier, utsattes han för italiensk barockmusik, som också var mycket populär i Wien, där han flyttade in 1673, när hans skolgång skedde. I Wien blev Pachelbel en biträdande organist i Saint Stephen Cathedral. Sin tid i Wien utökat sina kunskaper i kyrkomusik från den lutherska traditionen där han växte upp till att omfatta kunskap om katolska kompositörer från både Italien och södra Tyskland och deras stilar.

Pachelbel blev domstol organist i Eisenach i 1677, men att hans beskyddare bror bara ett år senare, och han förlorade sin position som familjen fokuserat på sorg snarare än konsten. De stannade på god fot dock och Pachelbel gick till Erfurt för att bli organist i lutherska Preacher's Church. I sin tolvåriga ämbetsperiod där, hans rykte som en av de kompositörer premiären organ hans tid upprättades. Under denna tid han gifte sig, blev änkling och gifte om sig.

Pachelbel kommande tillbringade två år i Stuttgart som musiker och organist, och driven av en fransk invasion, därefter tog ställning i Gotha, där han stannade i två år, från 1692 till 1694. Det är möjligt att han träffade Johann Sebastian Bach, ett barn vid den tiden på ett bröllop under denna period. När organist i Saint Sebald i Nürnberg dog 1695 inbjöds Pachelbel att ersätta honom och befrias från Gotha att göra det. Han dog i Nürnberg år 1706.

Under sin livstid var Pachelbel mest känd som en orgel tonsättare, och han skrev mer än 200 och många vokala verk som brunn. Det var under 1970-talet att hans arbete, Canon i D-dur upplevde ett enormt uppsving i popularitet som har fortsatt till denna dag. I 202C finns massor av inspelningar tillgängliga, både i traditionell stil och med Myriad anpassningar och arrangemang.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.