Vad är ett andligt?

andliga är en kategori av folksång som ursprungligen kommer från USA där mer eller mindre under andra hälften av sjuttonhundratalet, 1740 till sekelskiftet. Även om det är en undergrupp till spirituals kallade "vita spirituals", som innehåller form-hymner anmärkning, läger-sånger mötet, och hymner folk, oftast termen andlig betecknar låtar från den afro-amerikanska samhället.

Ofta kallas "Negro Spirituals," dessa sånger var huvudsakligen och ursprungligen "andliga sånger" som uppstod sångarna "kristen gudstjänst. Används i gudstjänster, en del också kom att användas som arbete sånger, med en Call and response form som medger reglering av arbetsmoment som måste samordnas i tid. En specialiserad användning av spirituals uppstod på grund av förtryckande förbud mot muntlig kommunikation mellan slavar på många platser, och om det nödläge som uppstod den underjordiska järnvägen växte och rymningar måste planeras. Under dessa förhållanden kom det andliga att användas som ett kodat meddelande, transporterar inte bara dess ursprungliga andlig mening, men en sekundär praktisk betydelse. Till exempel utfördes analogi mellan utrymningsväg och en järnväg eller annat fordon, t. ex. en vagn, till spirituals. Hänvisningar till att få "ombord", "stationer" och "hem" mening destination i en fri stat eller Kanada, flödade. Låtar som "The Gospel Train" och "Swing Low, Sweet Chariot" är exempel.

Harriet Tubman, en förrymd slav som var den underjordiska järnvägen största "dirigent", eller herde slavar till frihet, som en andlig som signatur sång. Om hon var tvungen att lämna en grupp av hennes "passagerare" gömda på omfattning ut vägen framåt under en resa, skulle hon sjunga "Go Down, Moses", som refereras hennes rykte som "Moses för sitt folk," för att leda så många slavar till frihet som Moses leda israeliterna ur Egypten. Bland de mest kända spirituals är följande: ? "Sometimes I Feel Like a Motherless Child,"
? Var du där när de korsfäste Herre? "
? "Michael, ro båten Ashore,"
? "Nobody Knows The Trouble I've Seen,"
? "Joshua Fit de Battle of Jericho" och
? "Wade in the Water. "

Alla dessa, och andra, kan fortfarande höras i dag, både i tillbedjan och inställningar konsert.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.