Vad är en keytar?

Det finns vissa årgång musikinstrument som inspirerar nostalgiska minnen av en svunnen tid, och sedan finns det de som smärtsamt påminner oss om att fallskärm byxor och warmers ben ansågs tidigare vara på modet. Ett instrument som kallas keytar kanske bara hamnar någonstans mellan dessa två tankegångar. En keytar är en elektronisk keyboard eller synthesizer konfigurerat i ungefär samma dimensioner som en elgitarr. En keytar performer skulle bandet instrumentet kring hans eller hennes kropp och spela en miniatyriserad tangentbordet med höger hand medan manipulera pitch bend, vibrato och andra kontroller med vänster.

Idén med en bärbar synthesizer lämplig för liveuppträdanden var inte särskilt ny, men pianister under 1970-talet i allmänhet improviserade med mindre tangentbord och standard remmar gitarr. I början av 1980-talet, dock gjort flera framträdande tangentbord tillverkare, inklusive Korg, Moog och Roland, den första generationen keytar till allmänheten. Dessa keytars skisserat en tre oktav tangentbord, tillsammans med en gitarr-stil hals och flera elektroniska komponenter som kontrolleras tonhöjd, vibrato och röst. Den keytar spelare kan programmera instrumentet för att växla mellan flera olika röster, t. ex. stråkar, bleckblås och distinkt elektroniska leder. Han eller hon kan också använda keytar att resa andra evenemang, såsom elektroniska trummor eller andra tangentborden sammankopplade med en MIDI-gränssnitt. Gitarren bandet får keyboardister att stiga ut med resten av bandet eller utföra solon framför en publik. Den keytar få keyboardister till steg fram bakom banker på tangentbord och faktiskt interagera med andra. Eftersom de ljud som produceras av keytar tenderade att ha en eklektisk syntetiserade kant, var många av de första användarna New Wave, dance pop eller tidigt band electronica, särskilt avant garde grupper DEVO och Blondie. Keyboardister i dessa band ofta dubblerade eller återuppstått riff som skulle ursprungligen ha skapats av bly gitarrister. Ur utövarens synvinkel var införandet av keytar ger banden ett bredare utbud av ljud att välja mellan när vi letar efter en låt särskiljningsförmåga krok eller solo avsnitt. I slutet av 1980-talet, men många av New Wave och band electronica hade fallit ur popularitet och keytar själv blev mer som en relik över en respekterad vintage instrument. Grupper som tagit till sig keytar under 1990-talet eller början av 2000-talet var förlöjligas ofta som retro-80-band med lite originalitet. Flera band har nyligen anslutit sig till den keytar dock, och det fortsätter att vara ett populärt samlarobjekt bland seriösa musikinstrument samlare.

Korg och Moog keytars från 1980-talet är svåra att hitta, och båda företagen har sedan länge kommit ut på tangentbordet gitarr marknaden. En keytar känd som Roland AX-7 var i produktion fram till mitten av 2000-talet, men det anses vara den sista i sitt slag.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.