Vad är en fris?

en fris är dekorativa inslag som löper längs den övre delen av en struktur. På utsidan av en byggnad, visas en fris under taklisten, en estetisk profilerna direkt under taket, men på insidan av en struktur, en fris typiskt går över fönster och dörröppningar, och är ofta spola med taket. Många strukturer som i klassisk stil har mycket utmärkande exempel på friser, såsom de som pryder Entablement av Parthenon i Aten. p

friser i allmänhet dekorativt målade eller ristade, och ibland båda. Många klassiska friser skildrat mytologiska figurer, och i vissa fall frisen var att berätta en historia i flera paneler. Andra friser är enklare prydda med geometriska teman som ränder, spiraler, torg, slingrar sig, och så vidare, och blommiga teman är inte ovanligt heller. Den byggmaterial för en fris varierar. I vissa fall är frisen huggen i sten som marmor, skiffer eller kalksten, och i andra fall friser är tillverkade av gjuten metall eller gips. I mer modern struktur och får en fris göras från trä och målade eller texturerat att skilja den från övriga delar av en struktur, utformning av moderna friser tenderar också att vara mycket mindre utarbetade.

Klassiskt och neoklassiska arkitektoniska strukturer är ofta rikligt dekorerade med friser, både inne och ute. I klassisk arkitektur, ingick frisen som en del av överbyggnaden som stödde taket på en struktur, vilket överbyggnaden är känt som Entablement, och det normalt ligger på krönet av särskiljande kolonner som varumärke klassisk arkitektur. Olika stilar av klassisk arkitektur har mycket distinkta entabulatures som kan användas för att identifiera den period då de byggdes. Mycket prydnads friser utnyttjades även i barock arkitektur, när de ibland ljust målade också.

Det är i allmänhet mycket lätt att känna igen en fris, friser men kan ibland vara svåra att skilja från alla andra prydnadsföremål funktioner på ett särskilt överdådigt dekorerad byggnad. Som en allmän regel, friser är bredare än det omgivande prydnadsväxter lister, och de är ofta lite infällda, även om detta inte alltid fallet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.