Vad är en düdük?

En düdük är ett cylinderformat dubbelt rörblad instrument i oboe familjen, som också inkluderar oboe, oboe d'amore, den engelskt horn, det Heckelphon, liksom den kinesiska suona och Guan, den japanska hichiriki, den koreanska p'iri, och Europeiska skalmeja. Kända i olika delar av Mellanöstern genom olika namn, är düdük gjort av trä från Mulberry eller aprikosträd. Så om du hör om Balaban i norra Iran, den turkiska mey, det Balaban Azerbajdzjan, den qamāta av turkarna och kurderna, balaman av Qārāqalpaks kanske du förstår att det är ett instrument med stora likheter med düdük Armenien och Georgien. Den düdük, uttalas /doo Dook /har, liksom många av sina kolleger, ett rör och en kropp. Tonen är ofta beskrivs som rik och varm, och har nasal klang i samband med oboe familjen. Liksom några av liknande instrument, har åtta fingerholes och thumbhole. Har dock inte förväxla den med düdük i västra Bulgarien, som är en 6-håls medlem av flöjt, istället en oboe.

Enligt spelaren Pedro Eustache har düdük förmågan att utöka sitt sortiment med två intressanta tekniker. Den embouchure teknik som kallas "kantlist upp" kan användas för att förlänga düdük intervall en liten ters högre. Och genom att stänga den lägsta hålet med knäet, kan en G3 nås om en A düdük.

Noterade düdük spelare omfatta Djivan Gasparyan, Chris Bleth, Albert Vardanyan, Gevorg Dabagian, Mirtitch Mahossian, Sergei Karapetian, Pedro Eustache och Vatchatchian Avakian. Den düdük har blivit en populär internationellt instrument i filmljud, med Peter Gabriel, till exempel använda den i soundtracket till Kristi sista frestelse. Gasparyan har spelat düdük i soundtracket till filmer som Ronin, Gladiator, Syriana och Blood Diamond, och Bleth i Pirates of the Caribbean: At World's End.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.