Vad är en Sonata?

Sonata , från det italienska ordet för "sund", är namnet på en instrumental genre som vanligtvis har flera rörelser och är antingen utförs av en solist eller en kammarensemble. Om flera instrument används, är ett ofta ett tangentbord instrument. Sonata är också ett gemensamt namn för formuläret som blev den som ligger till grund för den genrens första rörelsens organisation, som ibland kallas "sonatform" eller "första-rörelsen form. " är The genre observeras från 1200-talet , och dess tidiga användningsområdena ingår mysteriespel och elisabetanska pjäser, liksom i fanfarer. Sonaten var kontrasterade för instrument, till kantaten, för röster.

Under barocken, fick två vanliga typer av sonata framträdande. Den Sonata da camera , en "kammare sonat," vanligtvis ett verk av tre till fyra satser, var gjorde för en eller flera melodiska instrument och continuo. Många av dessa kompositioner var utformade som dansmusik, och de var populär i Österrike och Tyskland, liksom i Italien, där Arcangelo Corelli's sonater för violin och cembalo noterades. De andra barocken sonat, Sonata da Chiesa , eller "kyrka Sonata," populärt i fyra satser blev vanligt under mässan och vesper. Corelli skrev även sonater av denna typ. Under sjuttonhundratalet, Sonata da Chiesa och Sonata da camera ersattes allmänhet som rörelser i större produktioner och förvärv av andra namn när de tillämpas på dansmusik.

I den artonde och början av artonhundratalet, i sonatform av första satsen blev viktiga. Tendensen blev för sonatas skrivas som en tre-rörelsen arbetar för piano eller piano och violin, med en första sats i sonatform. Josef Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart och Ludwig van Beethoven är alla kända för sina sonater. Den sonatform, som används av den klassiska ålder, hade många varianter, men kan i allmänhet betecknas som har tre sektioner. Inleds med en utställning, där två kontrasterande teman införs, flyttar det till en utvecklingsavdelning att utvidga detta material, och avslutas med en rekapitulation, där expositional materialet hörs igen.

Famous sonater inkluderar: ? Kreutzer Sonata-Violinsonat nr 9 i A-dur av Ludwig van Beethoven
? Moonlight Sonata-Piano Sonata Op. 27 nr 2 av Ludwig van Beethoven
? Sonata facile-Pianosonat nr 16 i C-dur, K. 545 av Wolfgang Amadeus Mozart
? Pianosonat nr 11 i A-dur, K. 331, av Wolfgang Amadeus Mozart

Andra välkända sonatas inkludera Domenico Scarlatti's cembalo sonatas, Johann Sebastian Bach's sonater och partitas för soloviolin och för flöjt och continuo, och verk av Johannes Brahms, Frédéric Chopin, Franz Liszt, Felix Mendelssohn, Sergej Prokofjev, Sergej Rachmaninov, Alexander Scriabin och Dmitri Sjostakovitj.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.