Vad är en Rubboard?

rubboard, även kallad frottoir , är en variant av en tvättbräda som används som en av de viktigaste musikinstrument i Zydeco musik. Den obestridda kung Zydeco, Clifton Chenier, omgjorda en standard tvättbräda så det kan hänga på axlarna på den person som spelade det. Grund av sin konstruktion, är Chenier en eloge för sin uppfinning. Den rubboard är tillverkad av veckad tenn och spelas genom att gnida en flasköppnare eller annan metall bit som en fingerborg eller en sked över veckad tenn att göra ett skrapande ljud som bidrar till rytmen i en låt, så anses det ett slagverksinstrument.

Zydeco musik är en typ av folkmusik född i Förenta staterna i slutet av 1800-talet. Det uppstod som ett verktyg för socialisering av franskspråkiga Creoler och fria människor för färg på landsbygden i södra Louisiana och var starkt påverkad av de olika kultur i regionen under den tidsperioden. Mer specifikt började musiken i Opelousas, Louisiana område som underhållning på House danser. Regionalt populär i över femtio år, var Zydeco inte föras in i mainstream fram till mitten av 20th century av rubboard uppfinnare, Clifton Chenier. Förutom Chenier's rubboard, Zydeco musik är andra centrala instrument är dragspel. Efter Zydeco gjorde ett hopp till de traditionella, har andra instrument såsom elgitarr, fiol och horn lagts till de traditionella dragspel och rubboard. Många Zydeco band har också infört en bas och trummor.

Opelousas, Louisiana, hem Clifton Chenier och födelseplatsen för rubboard, värd för en årlig Zydeco musikfestival där Zydeco entusiaster samlas för att fortsätta den musikaliska traditionen. 1982, med rädsla för Zydeco musik dö ut en grupp engagerade medborgare organiserade den första festivalen som har hållits sedan dess. De flesta av musik på festivalen sjungs på kreol franska i sann Zydeco tradition.

Även ursprung Zydeco och rubboard är på landsbygden i södra Louisiana, den rubboard kan också höras i hela Louisiana. Turistattraktioner i New Orleans, Lafayette och Baton Rouge ge lokalbefolkning och besökare en smak av det inhemska musiktraditionen. I ett fåtal anläggningar i New Orleans historiska franska kvarteren och på Bourbon Street, kan gäster utgår Zydeco musik. De kan också ha turen att ha en chans att spela en rubboard själva. Många band kommer till Bourbon Street utrustad med en extra en eller två rubboards, så de kan uppmuntra till publikens delaktighet.


Kommentarer

  • Om oss
  • Reklam
  • Kontakta redaktören
  • Få nyhetsbrev
  • RSS-feed

Redaktör: Beáta Megyesi
Nyheter redaktör: Christiane Schaefer

Kundservice: Mats Schaefer,
Helena Löthman

Tel: +46 00 79 22 00
Fax: +46 00 79 22 01

© Copyright 2014 Debok.net - All rights reserved.